Blog van de boswachter

GNR > Herder Mirjam: Bescherming door zonlicht

Herder Mirjam: Bescherming door zonlicht

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Bescherming door zonlicht

Afgelopen winter zijn wij druk geweest met het aanpassen en vernieuwen van onze nachtkralen voor de schaapskudde. De nachtkralen, vaste omheiningen voor de nacht, liggen verspreid over onze heidegebieden. Met onze grote kudde lopen wij van nachtkraal naar nachtkraal om van daaruit de omliggende gebieden te begrazen. Wanneer we klaar zijn, vertrekken wij weer naar de volgende kraal. Dit om zo min mogelijk te hoeven lopen met de kudde, want zij hebben bij aankomst op de graasplek nog een werkdag van acht uur voor de boeg.

Minimaal daglicht al voldoende

Door de komst van de wolf zijn wij genoodzaakt onze kudde goed te beschermen. Wij hebben oude nachtkralen opgeknapt en nieuwe kralen gebouwd. Deze zijn allemaal voorzien van goede stroomdraden om de wolf te kunnen weren. Maar zonder goede stroomvoorziening werkt het niet. We zijn dan ook heel blij met ons nieuwe zonnepaneel, waarvoor we een bijdrage hebben ontvangen van Dinamo Fonds, een fonds dat zich sterk maakt voor het behoud van onze leefomgeving. Dit paneel is heel lichtgevoelig en kan al opladen bij minimaal daglicht. Het geeft ons de zekerheid van een constante stroomvoorziening op het moment dat de kudde in de nachtkraal is. We nemen dit stroomapparaat iedere keer mee naar de volgende kraal. Ook het zonnepaneel zelf staat onder stroom. Dit om te voorkomen dat mensen of dieren hier aan komen, en het mogelijk beschadigen.

Tip: Komt u de kudde tegen in een nachtkraal waar zij na een dag werken op de heide liggen te herkauwen en slapen? Houd dan rekening met de draden om de omheining. Er staat flinke stroom op!

Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter