Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Gevaarlijk afval

Boswachter John: Gevaarlijk afval

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Gevaarlijk afval

Wat ik in mijn boswachterscarrière allemaal aan troep tegen ben gekomen in, of aan de rand van onze natuurterreinen, is echt onvoorstelbaar. Recent kwam bij mij de politiemeldkamer op de lijn. Of ik naar aanleiding van een telefonische melding over blauwe tonnen in de natuur, even ter plaatse onderzoek wilde doen.

Zekere voor onzekere

Na even zoeken en contact met de meldster over de juiste locatie trof ik 25 verschillende jerrycans aan onderaan een talud van een toegangsweg naar ons natuurterrein Zuiderheide. Ik maakte gauw wat foto’s van een afstand en schakelde de overige hulpdiensten in voor verder onderzoek. Ik neem in zo’n geval altijd het zekere voor het onzekere. Ik ga nooit zelf even kijken of ruiken wat het zou kunnen zijn. Als het echt gevaarlijk spul is lig je er namelijk zelf zó naast. En dan is er naast een hoop troep ook nog een slachtoffer dat gered moet worden. Het valt echter nog niet mee overigens om nieuwsgierige voorbijgangers op afstand te houden (voor hun eigen bestwil!).

Poolshoogte nemen

De brandweer heeft metingen verricht en één van de brandweercollega’s is onder bescherming van ademlucht en beschermende handschoenen polshoogte gaan nemen. De jerrycans zijn rechtop gezet en die bleken gelukkig leeg te zijn op wat restvloeistof na. De doppen zaten er goed op; geen schade aan de bodem dus gelukkig. De politiecollega’s en BOA’s van de gemeente Laren waren inmiddels ook ter plaatse en kon ik het incident aan hen overdragen, want de ondergrond bleek geen eigendom van het Goois Natuurreservaat.

Dikke vette tip: Dump NOOIT afval in de natuur.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter