Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Blad’afval’

Boswachter Daan: Blad'afval'

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Blad’afval’?

Bladafval? Is dat wel ‘afval’??

Het is weer die tijd hoor. De blaadjes vallen! De herfst is voor mij, samen met de lente, het mooiste seizoen. Ik hou van die rommeligheid. Takken en bomen die door harde wind naar beneden gedenderd zijn. Bodemgeulen door het vele hemelwater. Overal blad. Door die ‘rommeligheid’ oogt het voor mij altijd alsof we méér vierkante meters natuur hebben. Wat misschien niet zo gek is omdat alle wegen en paden door de bladeren opeens óók groen, geel en rood worden.

Ik wil graag geloven dat iedereen blij wordt van deze ‘rommeligheid’, maar dat is natuurlijk niet zo. Iedereen snapt wel dat wegen zónder blad een stuk veiliger zijn. Maaaar, al die bladeren in parken, plantsoenen en tuinen, daar zou eigenlijk iederéén blij van moeten worden.

Bladblazers

Het tegendeel lijkt waar. Dit is de tijd van de bladblazer. Veel mensen menen dat blad-‘afval’ weg moet. Blad-‘afval’ líjkt misschien verrot materiaal. Maar eronder bruist het van het leven. Zo zoeken egels en kikkers er beschutting. Vinden mot- en vlindersoorten er een ideale verblijfplaats. Slakken en wormen voelen zich er ook thuis. Sterker nog: ze eten het op! Daarbij vallen vergane bladeren uit elkaar. Een leger ijverige bacteriën en schimmels zorgt vervolgens voor verdere ontbinding. Eindproduct: een mix waardevolle voedingsstoffen voor bomen en planten. Dus. Blad. Is. Gewoon. Heel. Goed. Voor. De. Natuur. Wie wil dat nou niet!

Tip: Laat dat blad eens in uw tuin liggen. Waarschijnlijk verast de natuur u waar u bij staat. En… laten we de term blad-‘afval’ vervangen voor blad-’resten’!

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter