Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Wonderlijke wintertijd

Boswachter Dirk: Wonderlijke wintertijd

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Wonderlijke wintertijd

De betoverende dans van de dwarrelende bladeren verraadt een bijzonder verhaal. Die kleurrijke bladval is niet alleen een herfstspektakel, maar ook een handig trucje van Moeder Natuur om de wortels van bomen te beschermen tegen de grillige winter.

Energie

Het lijkt erop dat de natuur zich voorbereidt op een welverdiende winterslaap. In deze magische tijd slaan sommige planten stiekem energie op in hun stengels en wortels, als een soort wintervoorraadje. Dit is hun geheime recept om de winter door te komen en in de lente weer met volle energie verder te gaan.

Waarom laten loofbomen hun bladeren vallen? Stel je voor: als bomen hun bladeren zouden vasthouden tijdens de winter, zouden ze meer water verdampen dan ze kunnen opnemen van de – soms bevroren – grond. Ze werpen hun bladeren af om in de lente weer nieuwe te laten groeien.

Winterslaap

Niet alleen bomen en planten passen zich aan. Met dagen korter en minder daglicht klinkt een winterslaap mij ook wel goed in de oren. En laten we eens kijken naar onze pluizige vrienden, de eekhoorns! Geen winterslaap voor hen, maar wel een slimme voorraad nootjes aangelegd om de kou te trotseren…

Laten we deze wonderlijke winterwereld koesteren en goed zorgen voor al onze kleurrijke bomen, speelse eekhoorns en schattige egeltjes. De natuur biedt ons dagelijks iets bijzonders om van te genieten en te bewonderen.

Tip: als je toevallig een egel in je wijk tegenkomt, geef de dierenambulance een belletje. Soms hebben ze wat extra zorg nodig. Kijk voor meer tips op de website van de Dierenbescherming.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter