Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Safari

Boswachter John: Safari

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Safari

Een safari is een wandeling, jacht-, foto- of filmexpeditie. Het woord komt uit het Swahili (oost-Afrika) waar het ‘lange reis’ betekent. Net voor ik vanuit het Gooi op safari naar Namibië zou afreizen vorige maand, kon je warempel ook op safari in het Goois Natuurreservaat. Frank Muntjewerf had een prachtige cartoon getekend in de Gooi en Eemlander van de Goois Natuurreservaat-ranger in een safari-jeep met in zijn kielzog een roedel wolven en zicht op een serval.

Serval

De serval is een grote Afrikaanse kat die momenteel als ontsnapt huisdier al weken in onze natuur lijkt te verblijven. Hij wist natuurlijk niet dat ik een week later daadwerkelijk zou rondrijden in een safari-jeep in het zuid-Afrikaanse Namibië. De serval hebben we daar niet gezien. Die bleek zo zuidelijk in Namibië niet voor te komen. Wel zagen we ‘live’ de Afrikaanse wilde kat en de caracal, een prachtige grote bruinrode kat. Ook zagen we sporen van luipaarden en cheeta’s, en ontmoetten we daadwerkelijk leeuwen, olifant, giraffen en een witte neushoorn op 20 meter afstand tijdens onze voetsurveillance als vrijwilliger samen met de rangers van de anti-stroperijunit.

Tip: wat moet je doen als je grote dieren als runderen, een serval, wolf of leeuw ontmoet? Raak niet in paniek, dus nooit omdraaien en wegrennen met kans op vallen. Vergroot langzaam de afstand, houd zicht op de dieren, praat en maak indien nodig grote gebaren, roep of klap in je handen. Over het algemeen kom je dan ongeschonden uit de confrontatie.  Met respect voor de dieren!

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter