Blog van de boswachter

GNR > Herder Mirjam: De kudde na het blauwtongvirus

Herder Mirjam: De kudde na het blauwtongvirus

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

De kudde na het blauwtongvirus…

Na zware weken, waarin veel van onze schapen doodziek waren door het blauwtongvirus, zijn we weer opgekrabbeld. Anderhalve maand zaten wij met al onze schapen op stal. Het was verschrikkelijk om ze zó ziek te zien. Gelukkig namen de besmettingen af en zagen we weer schapen herstellen. Helaas zijn wij ook 28 dieren verloren.

Voorzichtig

Dat wij de deuren open konden zetten en de hei weer op gingen was dan ook een heuglijk moment. De eerste dagen nog heel voorzichtig een paar uur. We merkten dat de dames een jas uit hadden gedaan, en dat het zwaar was. Sommigen liepen weer mank, of kwamen niet mee. Deze kwamen weer terug in de ziekenboeg en kregen weer onze volledige aandacht en zorg.

We zijn nu weer een aantal weken verder, en het gaat goed. We lopen gemiddeld vier uur op de heide waar de dames zich tegoed doen aan de dennetjes, heide en brem. Weer terug op stal is er nog kuilgras te eten. Het is zo fijn om bij het sluiten van de stal alles tevreden te zien liggen en herkauwen. Er is rust.

Geen lammetjes op de hei

Aankomende periode wordt anders dan anders. We zouden ons nu anders opmaken voor het lammerseizoen, maar door het blauwtongvirus hebben wij besloten dit jaar de schapen niet te laten dekken. Er zullen helaas in het voorjaar geen lammetjes op de hei rennen.

We maken ons nog wel zorgen om het verloop van dit jaar, maar voor nu laten we 2023 achter ons en zijn we met opgeheven koppies aan het nieuwe jaar begonnen.

Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter