Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Hoogwater

Boswachter Daan: Hoogwater

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Hoogwater

Wat een nattigheid de laatste tijd!! Wij boswachters kunnen ons niet herinneren dat het ooit zó nat is geweest in het Goois Natuurreservaat. Het levert indrukwekkende plaatjes op. Veel natuurgebieden aan de randen van het Goois Natuurreservaat staan helemaal onder water. Het komt natuurlijk door al die regen van de afgelopen maanden. Groeve Oostermeent, Zanderij Crailoo, Zanderij Cruysbergen, Gijzenveen, Anna’s Hoeve: ze zijn nu voor een deel onbegaanbaar. Wandelpaden en vlonderpaden staan soms helemaal onder. Dat leverde (te) gekke plaatjes op toen het begin januari vroor. We konden over de vlonders heen schaatsen!

Wat betekent al dit water voor de natuur?

Dieren zoals mollen, muizen en konijnen vluchten naar hoge gelegen gebieden en komen weer terug zodra als het water gezakt is. Voor planten is al dat extra water pure winst. De nattere natuurgebiedjes op de flanken in het Goois Natuurreservaat worden namelijk vooral gevoed door kwelwater. Dat is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit. En daar profiteren de plantensoorten en insecten van die van natte natuur houden. Denk aan de zeldzame zonnedauw, klokjesgentiaan en de moeraswolfsklauw.

Ooit zal het water wel weer zakken. Maar voorlopig blijft het hier nog wel even flink nat. We maakten een toffe video met een drone van de ondergelopen natuur. Je bekijkt hem via gnr.nl/hoogwater.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter