Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Gedumpt

Boswachter Dirk: Gedumpt

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Gedumpt

Zo halverwege de maand januari lijken de feestdagen voor de meesten alweer lang geleden. Wij boswachters worden er dan juist steeds vaker aan herinnerd. Hoe zit dat?
Vanaf januari zien we vaak gedumpte kerstbomen in het bos. En vanaf maart zien we steeds meer snoeiafval. Wat mensen misschien niet weten, is dat het dumpen van groenafval verboden is in onze natuurgebieden. ‘Waarom, het is toch ook groen?’ horen we vaak.

Vervelende gevolgen

Tuinafval kan vervelende gevolgen hebben voor de natuur. Er zitten vaak resten in van planten die hier van nature niet thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw of springbalsemien. Deze planten gaan woekeren en verdringen de zeldzamere planten die wél thuishoren op de zandgronden van het Gooi. Bovendien is tuinafval rijk aan voedings- en meststoffen. Dat zorgt ook nog eens voor een extra sterke groei van planten als brandnetels en bramen, die gewenste plantensoorten ook verdringen.

We zijn al jaren bezig om de ongewenste woekerende planten weer uit onze natuur te krijgen. Dit kost onnodig veel tijd en geld, en dat gaat weer ten koste van de biodiversiteit én ons eigenlijke werk als boswachter.

Tip: Breng je kerstboom gewoon naar de afvalscheidingsstation, of laat hem begin januari ophalen door de GAD. En gooi tuin- en snoeiafval in de groenbak. De boete voor illegaal dumpen van (tuin)-afval is € 420,-. Dank voor je medewerking!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter