Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Kruipen of kleven

Boswachter John: Kruipen of kleven

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Kruipen of kleven

Wie in onze prachtige Gooise bossen de tijd neemt om goed te kijken zal soms een vogeltje zien dat verticaal langs een boomstam omhoog kruipt. Sta dan even stil en kijk welk gedrag hij vertoont. En hoe hij eruitziet. Is het een klever of een kruiper?

Vrolijk draaiend

Begint hij laag bij de grond en draait hij in rondjes om de stam naar boven? En vliegt hij eenmaal boven omlaag naar de stamvoet van een nieuwe boom, waar hij ook weer vrolijk draaiend omhoog gaat? Ondertussen zal hij met zijn snavel druk tussen de schorsdelen van de boom pikken, die vol zitten met spinnetjes, larfjes of insectenpopjes.

Grote kans dat dit grappige vogeltje een beetje bruinachtig is met een verhoudingsgewijs langere staart dan bijvoorbeeld een mus. Hiermee kan hij mooi steunen tegen de stam. Zijn onderkant is prachtig wit. Je hebt dan waarschijnlijk de boomkruiper gespot.

Boomklever

Heee, maar daar zit er één hoog in de boom die recht langs de stam naar beneden lijkt te gaan en geen draaiende beweging maakt, en ook weer linea recta in een streep omhoog klimt. Deze kruipt natuurlijk ook, maar is waarschijnlijk een beetje blauwgrijs van boven en rood-roze aan de onderkant. Hij kleeft als het ware aan de boom. Het is de boomklever!

Tip: als je de Gooise natuur bezoekt, schaf dan een mooie verrekijker en een vogelgids aan, en verdiep je in het leven van ons eigen ‘avifauna’.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter