Blog van de boswachter

GNR > Herder Mirjam: Pubers

Herder Mirjam: Pubers

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Pubers

Na ruim drie maanden hard werken in stal is de beloning groot nu we met al onze opgroeiende ‘pubers’ de hei op kunnen lopen. Want zo hard gaat dat bij schapen! Het oudste lammetje van onze kudde is drie maanden, de jongste is vijf weken. De hei opgaan is een leerproces voor de lammeren. Ze moeten eraan wennen. Eerst kleine stukjes van maximaal een uurtje. En daarna, stap voor stap, stomen we ze klaar voor een volledige dag op de heide.

Lekkere hap

Dit voorjaar kwam de groei buiten langzaam op gang door het wat frisse en natte weer, waardoor er buiten nog niet veel te grazen was. Maar het ontdekken van de hei, rennen en springen, zorgden er wel voor dat de lammeren en moeders voldaan thuiskwamen. In de stal lag dan nog een lekkere hap kuilgras klaar. En nu het echt begint te groeien buiten, beginnen wij met serieuze begrazing. Ieder jaar maken wij samen met de regiobeheerders een begrazingsplan. Hierbij kijken wij naar de ontwikkeling in het veld. We stemmen onze begrazingsdruk hier op af en laten soms stukken even onbegraasd. Op basis daar van plannen wij een jaar route voor de kudde, zodat de ‘dames’ gericht en doelmatig begrazingsbeheer uit kunnen voeren. Hiermee behouden we onze mooie heide.

Tip: Iedere zondagmiddag is de schaapskooi Blaricum open voor publiek van 14.00 – 16.00. Tevens is er een nieuw kleuter-natuurpad te lopen op de Blaricummerheide, dit is echt de moeite waard! Je bestelt het doe-pakketje vol leuke opdrachten dat bij deze wandeling hoort op onze website.

Mirjam de Hiep
Hoofd veeverzorging en schaapherder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter