Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Werken in het groen

Boswachter John: Werken in het groen

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Werken in het groen

Wist je dat het Goois Natuurreservaat ook een opleidingsplek is voor MBO- en HBO-studenten? We begeleiden het hele jaar door stagiaires. En niet eens alleen van ‘groene’ opleidingen, trouwens! Zo zijn er momenteel twee stagiaires bij ons van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid van het Veiligheid en Defensie-college uit Nieuwegein. Deze leerlingen, met keuzemodule Milieu, komen bij ons voor hun eindstage. Ze leren alles over de toegangsvoorwaarden, natuur- en milieuwetgeving en de toepassing daarvan in de natuurgebieden.

In de lammerperiode, rond februari, komen jaarlijks stagiaires van o.a. Aeres MBO dierverzorging in Barneveld onze herders helpen met het verzorgen van de schapen en lammeren. Zij zijn dan een aantal weken intern, en logeren ook in de schaapskooi.

Momenteel begeleiden we ook een student van de opleiding bos- en natuurbeheer van Yuverta (Velp, Gelderland). Zij loopt een jaar lang met onze terreinmedewerkers en regiobeheerders mee om ervaring op te doen als natuurbeheerder. Zij werkt bijvoorbeeld een beplantingsplan uit voor extra beschutting voor vogels op advies van onze vogelwerkgroep. Het werk in het veld, zoals het plaatsen van rasters plaatsen en het daadwerkelijke planten, maar ook de vrijwilligers en collega’s aansturen in de klus, leert haar de daadwerkelijk leidinggevende kwaliteiten.

Tip! Lijkt het jou leuk om te gaan werken in het bos- en natuurbeheer? Kijk eens op de websites van Aeres, Yuverta of Van Hall Larenstein voor een opleiding in het groen. Ik zeg: doen!

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter