Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Hoop voor de ringslang

Boswachter Dirk: Hoop voor de ringslang

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Hoop voor de ringslang

Als boswachter is het beschermen en behouden van de natuur mijn dagelijkse taak. Momenteel houd ik me bezig met de bescherming van de ringslang. Een prachtige slang die in en aan de randen van ons gebied leeft. Om ervoor te zorgen dat zij hier goed kunnen broeden, leggen we elk jaar broeihopen aan. Dit zijn speciale plekken, kleine ‘bergjes’, waarin de ringslang haar eieren kan leggen en waar de jongen veilig kunnen opgroeien. Er is nog weinig bekend over natuurlijke ei-afzetplekken van de ringslang. Maar we weten dat ze vaak hun eieren leggen in mest- en composthopen. Deze materialen gebruiken we dan ook voor de broeihopen die wij aanleggen. Zo creëren we een warme omgeving voor de eieren en de jonge slangen.

Gezonde populatie

In 2022 hebben we al drie broeihopen aangelegd op verschillende locaties binnen ons gebied. Bij de Infoschuur in de Zanderij Crailoo, het Raabos ten zuidwesten van Hilversum en bij speelbos ‘t Laer. We werken samen met vrijwilligersgroepen om meer broeihopen aan te leggen. Het is mooi om te kunnen bijdragen aan het behoud van deze prachtige dieren door actief bezig te zijn met hun leefomgeving. Het is een uitdagende taak, maar geeft uiteindelijk ook voldoening om te zien dat het werk resulteert in een gezonde populatie.

Tip! Ook jij kunt de ringslang helpen door het aanleggen van een broeihoop in jouw eigen moestuin of op de manege. Door deze kleine bijdrage kun je al een groot verschil maken voor de voortplanting van deze dieren en hun toekomstige generaties. Kijk hiervoor eens op www.broeihopen.nl.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter