Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Gekke dingen

Boswachter Daan: Gekke dingen

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Gekke dingen

Soms, héél soms, maak je echt (te) gekke dingen mee als boswachter. Leuke… en helaas ook minder leuke. Ik begin met de laatste, en dan eindigen we met de leuke!
Als boswachters bij het GNR hebben we onder andere Toezicht en Handhaving als taak. We zijn Buitengewoon Opsporingsambtenaar en maken nogal wat mee als ‘BOA’s’. Zo komen we vaak ter plaatse als iemand weer eens verbouwd heeft en bedacht dat er ook in de natuur kan worden gestort. Complete keukens en badkamers komen we tegen. We doen dan onze uiterste best om er tóch een verdachte bij te krijgen. Soms lukt dat. Dat zijn mooie momenten, kan ik verklappen. Het dieptepunt was echter toch wel de aanhouding van iemand die niet wilde meewerken en overmeesterd moest worden door drie agenten!

Reynaerde

En dan de leuke ervaring. Zo’n twee jaar geleden kregen we meldingen over een duidelijk gedomesticeerde vos in Bussum. De dierenambulance had hem gevangen. Mijn collega Dirk en ik kwamen om hem weer in de natuur uit te zetten. Een prachtig beest was het. We zijn naar een rustgebied gereden, deden de kooi open en keken, gehurkt en genietend, hoe hij langzaam wegliep. Edoch, Reynaerde was zódanig gedomesticeerd dat hij rustig snuffelend terug slenterde en op 1 à 2 meter bij ons vandaan om ons heen bleef wandelen. Geen natuurlijk gedrag, en dus niet oké, maar het is toch wel écht heel gaaf als je zo dichtbij zo’n mooi beest bent. Uiteindelijk koos Reynaerde toch het hazenpad en liepen Dirk en ik met een goed gevoel het gebied weer uit.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter