Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: De oud(st)e boom

Boswachter Dirk: De oud(st)e boom

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid.

Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2021-50.

De oud(st)e boom

Het Goois Natuurreservaat bestaat volgend jaar negentig jaar (en het wordt een feestelijk jaar kan ik alvast verklappen!) Maar de Gooise natuur is al veel ouder. Ik neem je dit keer graag mee naar één van onze oudste bomen. Het is een zomereik van zeker 200 jaar oud en je vindt hem in het Laapersbos bij Hilversum. We noemen hem ook wel de Napoleonboom.

Als je je bedenkt dat Napoleon in 1811 in ons land was, is er weinig fantasie voor nodig om hem onder deze boom door te zien rijden. Als deze boom kon praten, zou hij ons heel wat kunnen vertellen. Leuk weetje: hij is zo’n 3,5 meter in omtrek!

Veteraan

De Napoleonboom is zó oud dat we hem inmiddels een ‘veteraan’ noemen. Zelfs voor een eik is 200 jaar een respectabele leeftijd. We doen ons best om deze eerbiedwaardige reus in een zo goed mogelijke conditie te houden. Dat doen we door hem af en toe te snoeien, de ‘veteranensnoei’. Als de bladeren van de boom zijn, zagen we dode uiteinden van takken af. De boom kan zijn energie daardoor beter verdelen over de levende delen. Hierdoor kan hij in de lente weer prachtig bloeien. Dat is alleen wel altijd weer even afwachten bij zo’n oude boom. Soms doet hij het twee jaar niet zo best, om vervolgens toch weer helemaal op te leven. Wij houden hem in ere zolang hij bij ons mag zijn!

Tip: Onze regiobeheerder Rob Rossel heeft een leuke video over deze boom gemaakt. Je bekijkt hem op onze website via gnr.nl/boom.

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter