Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Black birds

Boswachter John: Black birds

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-02.

Black birds

In ons prachtige Goois Natuurreservaat leven een drietal zwarte vogels waar ik je graag meer over vertel. Met hun zwarte verenkleed geven ze deze donkere winterse dagen nog wat extra mysterie.

Raaf

Een inmiddels vaste bewoner in onze regio is de raaf. Voor wie ‘m niet kent lijkt het al gauw een kraai. Maar wie zijn afmeting, silhouet en bijzondere gekras eenmaal herkent, ziet en hoort ‘m steeds sneller, zich hoog in de lucht verplaatsend en spelend, met zijn karakteristieke roep. Er zijn zeker twee broedparen in het Gooi. Je kan ze echter ook in grotere aantallen treffen in onze regio. Bijvoorbeeld boven de Eempolder waar ik ooit eens een groep van elf raven trof!

Zwarte specht

De zwarte specht is een typische bewoner van onze oude bossen. Wie ‘kru kru kru’ hoort in bijvoorbeeld het Spanderswoud heeft kennisgemaakt met de zwarte specht. Even denk je dat er een kraai bij je vandaan vliegt. Maar de typische spechtenvlucht, een stukje glijden en dan weer de vleugels strekken in combinatie met een vuurrode pet, maakte het onmiskenbaar tot een zwarte specht.

Merel

Tot slot de merel. Het mannetje is zwart van kleur, met een gele snavel. Vanaf 2016 verdween bijna één derde van de landelijke populatie. Deze plotselinge afname is reden geweest om de merel beter te gaan onderzoeken. We weten opmerkelijk weinig over deze soort, terwijl hij toch heel dicht bij ons leeft. Vogelbescherming Nederland en SOVON hebben het jaar 2022 daarom uitgeroepen tot het Jaar van de Merel.

Wil je je inzetten voor vogels in het Gooi? Kijk dan eens op de website van Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken, www.vwggooi.nl.

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter