Blog van de boswachter

GNR > Boswachter John: Planten en dieren tellen

Boswachter John: Planten en dieren tellen

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-18.

Planten en dieren tellen

Wist je dat er een grote groep vrijwilligers actief is in en rond het Goois Natuurreservaat? Zij monitoren het leven van planten en dieren. De meeste van deze vrijwilligers zijn alweer een tijdje bezig nu de winter voorbij is, en hebben toestemming om van onze toegangsvoorwaarden af te mogen wijken voor hun vrijwilligerswerk.

Werkgroepen

Er zijn verschillende werkgroepen die ieder zo hun eigen specialisme hebben. Vogelwerkgroep het Gooi en Omstreken heeft bijvoorbeeld een roofvogelwerkgroep, een nestkastwerkgroep en een groep die broedvogelonderzoek doet op ons verzoek. De poelenwerkgroep gaat op zoek naar amfibieën die voorkomen in de poelen in ons natuurterreinen. De reptielenwerkgroep gaat op zoek naar de levendbarende hagedis, zandhagedis, ringslang en hazelworm. En de vlinder- en libellenwerkgroep loopt vooraf afgesproken trajecten om vlinders en libellen te tellen.

De nachtvlindertak gaat in de avonduren op pad met een LED-emmer of een laken en lichtbaken om de nachtvlinders in kaart te brengen. De vrijwilligers van Dassenwerkgroep Utrecht & ‘t Gooi gaan met camera’s in de weer om de bewoning van burchten vast te stellen. En onze floristen gaan op zoek naar bijzondere planten. Dit alles doen ze in goede afstemming met de richtlijnen en protocollen van de diverse landelijke dier- en plantensoortenorganisaties.

Zelf op zoek

Tip: Je kunt zelf ook op zoek naar dier- en plantensoorten. Koop een leuke planten-, dieren-, vogel- of insectengids, maak notities voor jezelf en leg je bevindingen vast op bijvoorbeeld Waarneming.nl. Mocht je het superleuk vinden, sluit je dan aan bij ons netwerk om ons te helpen met monitoren. Meer informatie staat op onze website!

John Didderen
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter