Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Schaapscheerdersfeest

Boswachter Daan: Schaapscheerdersfeest

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-20.

Schaapscheerdersfeest

Drentse heideschapen en het Gooi zijn al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Werd de kudde vroeger vooral ingezet als leverancier van mest voor de gewassen op de akkers, tegenwoordig hebben we ze weer nodig. Nu om ervoor te zorgen dat het heidelandschap niet dichtgroeit. De kudde eet het gras dat anders de heide en bijbehorende flora en fauna zou verstikken. Zo houden we het eeuwenoude heidelandschap dat zo kenmerkend is voor het Gooi in ere. Wist je dat dit eeuwenoude cultuurlandschap een hele bijzondere soortenrijkdom heeft met vele soorten planten, insecten, vogels en reptielen?

Jasje uit

Elk jaar in juni ontdoen we onze schapen van hun ‘wollen jas’. Dit gebeurt op de ambachtelijke manier met de wolschaar, voor de schapen een stuk rustiger dan met tondeuses. Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw maken we hier jaarlijks, samen met schaapscheerders uit het hele land en andere natuurorganisaties uit het Gooi, een groot feest van.

Dit jaar doen we dat nog feestelijker dan anders, want we vieren ons 90-jarig bestaan! Dat doen we graag met iedereen in het Gooi. Kom op zaterdag 4 en zondag 5 juni naar onze schaapskooi in Blaricum (Oude Naarderweg 1, Blaricum) en geniet van vele creatieve workshops, kinderactiviteiten, een zweefmolen, foodtrucks, een gezellige markt met wol- en streekproducten, kleding en cadeauartikelen, muziek én natuurlijk het schaapscheren. Het belooft een geweldig evenement te worden! Ga voor meer informatie naar gnr.nl/schaapscheerdersfeest. Je kunt je hier ook alvast aanmelden voor een workshop.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter