Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Bloeiende akkers

Boswachter Dirk: Bloeiende akkers

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-22.

Bloeiende akkers

Het Gooise landschap met uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen, bossen, vennen, zanderijen en akkers is het gevolg van eeuwenlang menselijk handelen. Onze prachtige natuurgebieden met bijzondere dieren en planten zijn dus eigenlijk een afspiegeling van de geschiedenis van het Gooi. Wij doen ons best dit zo goed mogelijk in stand te houden en te versterken.

Zo maken we de randen van akkers, zoals op de Naarder-, Laarder- en Huizer Eng, rijker aan soorten. We werken hierin samen met de pachters en boeren die een deel van onze akkers bewerken. Het zadenmengsel kiezen we bewust, van planten die oorspronkelijk op onze hoge droge zandgronden voorkwamen.

Akkers op de heide

Een ander mooi voorbeeld zijn de bloemenakkers op de Bussumer- en Westerheide die we afgelopen najaar – dankzij extra giften van onze donateurs – hebben aangelegd. Het klinkt misschien vreemd, akkers tussen de heideplanten. Maar van oudsher werden er ook granen verbouwd op deze gronden. Deze akkers zijn dan ook heel belangrijk voor de biodiversiteit. In goedontwikkelde akkers komen bijzondere planten voor zoals glad biggenkruid en akkerleeuwenbek. Er is veel nectar aanwezig waarvan insecten die in het heidelandschap leven, profiteren. In juni en juli bloeien de akkerplanten.

Onze planeet heeft een enorme verscheidenheid aan levensvormen, die op een complexe manier met elkaar zijn verbonden. Als mens zijn wij daar ook onderdeel van. Houd die gedachte eens in je achterhoofd als je de komende tijd van de kleurrijke bloemenpracht in onze natuur geniet!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter