Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Mirjam: De heide op!

Boswachter Mirjam: De heide op!

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-16.

De heide op!

Het is lente! Tijd voor onze schaapskudde om weer de heide op te gaan. De kraamtijd in onze werkstal Laren zit erop, alle drachtige schapen hebben gelammerd. De lammetjes hebben de afgelopen weken geoefend met ‘buitenspelen’ in de buitenkraal bij de werkstal. En ze hebben gewend aan de border collie, de hond van de herder. De honden leren de lammetjes hoe ze op de heide in de groep moeten blijven. Maar tijdens het wennen, in de schaapskooi, laat de hond de speelse lammetjes helemaal hun gang gaan. Dat is altijd weer een bijzonder samenspel.

Een grote stap

Naar buiten gaan is een grote stap voor de lammetjes. Maar ze vinden het erg leuk, nieuwsgierig als ze zijn. Dan duiken ze met z’n allen een kuil in op de heide om daarna weer boven te komen. Zo’n ontzettend leuk gezicht!

Onze schapen en lammeren krijgen vanaf januari Biks-brokjes. Voor de pas bevallen moederschapen zijn die nodig om weer aan te sterken. Voor de jonge dieren leveren ze extra mineralen voor de groei. Naast de brokjes krijgen de schapen als aanvulling op het grazen ook nog kuilgras. Dit wordt steeds iets minder, totdat de hele kudde met lammetjes volledig op de heide graast in mei.

Tip: Heb je ons Lentefeest gemist op tweede paasdag? Geen nood. Elke zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur vind je de kudde bij schaapskooi Blaricum. Hier kun je ook al je vragen over de heide, begrazing, de kudde en de natuur stellen aan onze natuurgidsen.

Mirjam de Hiep
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter