Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Stampertje op de hei

Boswachter Daan: Stampertje op de hei

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Stampertje op de hei

Makkelijk scoren natuurlijk dit keer, met zo’n schattig fluffy beestje als onderwerp. Een diertje waar bijna iedereen al snel een ‘ahhhhhh wat lief’- gevoel bij heeft. Maar je ontdekt in deze column vast dingen die je nog niet wist over… het konijn!

Als ik in deze tijd van het jaar tijdens een avonddienst over de heide rijd is het opletten geblazen. Overal schieten de konijnen dan vlak voor me het pad over. Op dit moment wemelt het van de jongen, die lampreien worden genoemd.

Als je heel goed kijkt zie je aan de vegetatie langs de paden wáár ze wegschieten. Je kunt de ‘wissels’, dat is een pad gevormd door dieren, in het gras zien. En ook in de struiklaag waar ze vaak in wegvluchten zie je bijna een soort opening of hol.

Grappige weetjes

Een paar grappige eigenschappen. Als konijnen niet zouden knagen, zouden hun tanden na een jaar 15 cm lang zijn! Ook eet een konijn van tijd tot tijd zijn eigen keutels. Dat doet hij om extra voedingstoffen binnen te krijgen. Konijnen leven het liefst in een kolonie, die zo rond de twintig dieren telt, en wonen in een burcht. Daarvan hebben wij er heel wat in het Goois Natuurreservaat!

Waterschapsheuvel

Over dat laatste geef ik graag een tip. Lees het boek ‘Watership down’ van Richard Adams eens. Of de vertaling ‘Waterschapsheuvel’. Een supermooi en leuk geschreven boek waar ik als kind gek op was. Een prachtig verhaal over een kolonie konijnen die op zoek gaan naar een nieuwe woonplaats. En een verhaal over moed, leiderschap, democratie en vriendschap.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter