Blog van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Warmte

Herder Rozenn: Warmte

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters en herders van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Warmte

“Jij heb de mooiste baan die is er is,” hoor ik dagelijks als ik op de hei sta met de kudde. En al die mensen hebben gelijk. Ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. Wat mensen vaak vergeten, is dat het de weersomstandigheden zijn die ervoor zorgen dat het leuk of minder leuk is. Zon, regen, sneeuw, wind of hagel: weer of geen weer, wij staan op de hei met onze dames.

Siësta

Natuurlijk is regen niet fijn, maar een regenpak en laarzen doen wonderen. De dag lijkt dan alleen wat langer te duren, want je ziet vrijwel niemand. En dan ben je echt ‘alleen op de grote stille heide’. Warmte is het meest vervelend, boven de 25 graden eigenlijk al. Het enige voordeel is dat ik om 05.00 uur ’s morgens al aan het werk bent, de zon ziet opkomen en de natuur wakker ziet worden. En als iedereen ’s middags nog werkt, lig ik thuis in de schaduw siësta te houden.

Met rust laten

De eerste paar uur op zo’n dag zijn heerlijk. Tot de zon begint te branden. De schapen hebben het warm en eten minder, de honden gaan van schaduw naar schaduw en ondertussen zijn de meeste flessen water alweer op. Na 7,5 uur op de hei dwalen we terug naar het nachtverblijf. Water, schaduw en rust voor de dames. Hun rust is heel belangrijk als het zo warm is. Dus zie je onze grazers op de heide? Aai ze niet, laat selfies achterwege en laat ze lekker grazen. Dank voor je medewerking!

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter