Nieuws

Wandeling met Adoptanten van een rund

18-06-2019

Jan Borsboom, onze veeverzorger, opent een hek dat gesloten is met een groot hangslot. Nu gaan we het gebied in waar wandelaars normaal nooit mogen komen. Het Laarder Wasmeergebied. Het grote houten hek zwaait uitnodigend open, en we zien een uitgestrekt heideveld voor ons liggen. In de verte staan de runderen in alle rust te grazen.

Jan vertelt ons hoe het gebied is ontstaan, en ondertussen lopen we verder het veld in. Eén van de wandelaars probeert met alle macht de grote rode paraplu die hij boven z’n hoofd houdt in bedwang te houden. De regen komt met bakken uit de lucht, en de wind blaast onbarmhartig over de open vlakte. Het weerhoudt Jan er niet van om ons in te wijden in de ins en outs van het rund.

De Schotse Hooglander is een, meestal, roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze worden in natuurgebieden ingezet als grazers. Ze hebben weinig zorg nodig, en zijn zelden agressief. 

‘Maar wat moeten we doen als we worden aangevallen door een rund? vraagt een van de wandelaars. Jan laat de groep meedenken, er worden ideeën geopperd als ‘in de boom klimmen, hard wegrennen of een schop verkopen’. Maar volgens Jan moeten we ons heel groot maken en zoveel mogelijk geluid maken. ‘Dan accepteert het rund dat je de baas bent en zal hij je met rust laten’.

We trekken verder over de hei terwijl de nieuwsgierige runderen steeds wat dichterbij komen. ‘Nee, dat is dus precies niet de bedoeling’. Jan, richt zich tot één van de wandelaars die een nieuwsgierig rund aan probeert te halen. ‘Je mag dieren nooit aaien, dat is geen natuurlijk gedrag.’

Dat is één van de vele dingen die we geleerd hebben en mee naar huis nemen aan het eind van deze wandeling. Maar voordat het zover is warmen we ons, onder het genot van een hapje en drankje, nog even op in de boswachtershut.

Wilt u ook een keer zo'n bijzondere wandeling meemaken? Meldt u zich dan aan via onze site als 'Adoptant van een rund'.