Nieuws

Herfst in Goois Natuurreservaat

01-10-2018

Herfst in het Gooi!

Er is een prachtige tijd aangebroken in het Goois Natuurreservaat, het is herfst! De bladeren in de bomen veranderen van kleur en er schieten allerlei soorten paddenstoelen uit de grond. Wist je trouwens dat paddenstoelen voor het bos onmisbaar zijn? Ze zorgen voor 90% van de afbraak van de organische reststoffen, zoals bladeren, hout en dode wormen. Zonder paddenstoelen zou elk bos in zijn eigen afval omkomen! Ook voor mensen zijn paddenstoelen heel belangrijk. Ze zijn namelijk een natuurlijke bron voor medicijnen. Zo maakt de penseelschimmel het antibioticum penicilline aan die gevaarlijke bacteriën in het lichaam bestrijdt.

 

Waarom verkleuren de bladeren in de herfst?
In de lente en zomer kunnen we genieten van de groene en paarse kleuren in ons gebied, in de herfst maakt dit plaats voor een bonte verzameling van gele, oranje en rode bladeren. Een lust voor het oog, maar hoe gaat dat verkleuren van bladeren eigenlijk precies in zijn werk? In het najaar is de zon minder krachtig waardoor de aanmaak van chlorofyl afneemt. In combinatie met de temperatuur en hoeveelheid neerslag veranderen daardoor de bladeren van kleur. Voordat de bladeren afsterven, trekken de bomen het chlorofyl dat nog aanwezig is terug uit de bladeren en slaan het op in de takken. De overige pigmentstoffen (de gele, oranje en rode kleuren) in de bladeren worden dan extra zichtbaar. En dat is natuurlijk een prachtig gezicht!

 

Foto's

Ben je in de Gooise natuur geweest en heb je mooie herfstfoto’s gemaakt? Dan ontvangen we deze uiteraard graag. Wie weet publiceren we jouw foto wel op Facebook! Jouw herfstfoto kun je sturen naar gooisnatuurreservaat@gnr.nl.