GNR > Actueel > Nieuws > Zorg voor elkaar én de natuur

Zorg voor elkaar én de natuur

Zorg voor elkaar én de natuur


In het Goois Natuurreservaat is het drukker dan ooit. Vergelijkbaar met de eerste lentezondag in april. Activiteiten zijn afgelast, restaurants, scholen en veel winkels zijn gesloten door de uitbraak van het coronavirus.
 Maar de natuur kun je nog wel opzoeken. Ga vooral naar buiten en geniet ervan, houd gepaste afstand van elkaar en respecteer de natuur.  

Het Goois Natuurreservaat is blij met al die mensen die van de natuur komen genieten in deze verwarrende tijden. Hun huis ontvluchten om even de benen te strekken en wat frisse lucht op te snuiven. Op zulke momenten realiseer je je hoe belangrijk natuur vlak bij huis is. We zien ook veel nieuwe bezoekers, sporters en veel kinderen die we anders eigenlijk zelden in de natuur zien.  

De drukte heeft ook zijn keerzijde. Iedereen kiest zijn eigen weg en regels lijken vergeten of niet nodig. Onze boswachters zien mensen midden op de hei en in het bos, ver weg van de paden. En dat is nu net het laatste plekje waar dieren hun broodnodige rust zoeken. Houd daarom uw hond aan de lijn op de plekken waar dat verplicht is en blijf op de paden. 

Respecteer het broed- en rustseizoen 

De dieren in onze natuur zijn kwetsbaar. Deze week is het broedseizoen gestart. Vogels gaan op zoek naar nestmateriaal en een goede plek om te broeden. Grondbroeders als de roodborsttapuit en de veldleeuwerik maken hun nest midden op de hei. De reeën in ons reservaat zijn nu drachtig.  Ook de reeën hebben de komende maanden hun eigen rustige plek nodig, waar ze hun kalf kunnen werpen.  

Gerelateerde berichten