GNR > Actueel > Nieuws > Vleeseters in Zanderij Cruysbergen

Vleeseters in Zanderij Cruysbergen

Vleeseters in Zanderij Cruysbergen

Foto: Tjitske Sluis.

Natuurgebied Zanderij Cruysbergen is een klein maar prachtig gebied met graslanden, heide, poelen en sloten. In de 19e eeuw werd hier zand afgegraven en naar Amsterdam vervoerd. De sloten dienden voor transport, en huisvuil werd teruggebracht om de grond te verrijken.

Later werd het gebied gebruikt voor landbouw en een rozenkwekerij . Eind 20e eeuw kreeg het Goois Natuurreservaat een deel in bezit. De voedselrijke bovenlaag werd afgegraven voor natuurbrug Crailoo. Nu groeit hier zeldzame flora, zoals het vleesetende plantje zonnedauw.

Kwel

Kwelwater speelt een belangrijke rol in het gebied. Dit grondwater komt onder druk naar boven en kan lange afstanden afleggen voordat het aan de oppervlakte komt. Het water heeft een bijzondere kwaliteit: het is voedselarm en bevat mineralen zoals kalk en ijzer, wat zorgt voor een rijke biodiversiteit. Zeldzame planten, zoals de zonnedauw en orchideeën, gedij en hier goed.

Zonnedauw

Zonnedauw is een vleesetende plant die insecten vangt voor voedingsstoffen. Hierdoor kan de plant op plekken met heel weinig voedsel in de bodem groeien. In Nederland komen drie varianten voor. Hier groeit de kleine zonnedauw. De plant heeft rozetvormige bladeren met klierharen die kleverige druppels afscheiden. Insecten blij ven aan deze druppels plakken, waarna de plant haar bladeren sluit en het insect verteert.

Bedreigd

Zonnedauw bloeit in de zomer met kleine, witte of lichtroze bloemen. Omdat de plant afhankelijk is van ongestoorde omgevingen, wordt ze bedreigd. De plant staat op de lijst van beschermde soorten. Het behoud van natuurgebieden zoals Zanderij Cruysbergen is essentieel voor het voortbestaan van de zonnedauw.

Gerelateerde berichten