GNR > Actueel > Nieuws > Start nieuw educatief programma bij de Schaapskooi Blaricum

Start nieuw educatief programma bij de Schaapskooi Blaricum

Start nieuw educatief programma bij de Schaapskooi Blaricum

Op woensdagochtend 2 juni 2021 om 10:00 uur hebben 27 kinderen (groep 7) van de Vondelschool uit Bussum de primeur met het nieuwe educatieve programma ‘Ontdek de Gooise heide’ rond de schaapskooi op de Blaricummerheide. Er was veel vraag naar een nieuw programma. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met de natuur. Inmiddels hebben 10 scholen met hun groepen 7 zich aangemeld voor het programma. Dat zijn ongeveer 380 leerlingen.

Eindelijk van start

Het nieuwe programma had vorig jaar al moeten starten maar vanwege Corona is dat toen niet doorgegaan. Ook nu was het nog spannend maar door het te verschuiven naar de maand juni is het gelukt. Normaal gesproken draait het programma in maart/april, net na de lammertijd.

Ontdek de Gooise heide

Het onderwijs is de laatste jaren flink veranderd en daarmee was het vorige lesprogramma verouderd. Het Goois Natuurreservaat (GNR) wilde het lesprogramma en de inhoud van het schaapskooibezoek graag actua­liseren en laten aansluiten bij het (digitale) onderwijs van vandaag. De Stichting Omgevings­educatie (OGVE) heeft het programma samen met het GNR inhoudelijk en didactisch vernieuwd. Een poule van tien natuurgidsen van het IVN -Gooi en omstreken zorgen samen met de boswachters voor de begeleiding. Voorafgaand aan het schaapskooibezoek ontvangt de leerkracht een docentenhandleiding ‘Waar denk je aan bij heide’. Dit is bedoeld ter voorbereiding. Na het bezoek aan de hei vindt er een terugkoppeling plaats in de vorm van een journaal dat kinderen aan elkaar presenteren.

Sponsors

Het ontwikkelen van het nieuwe educatieve programma is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Lakeland Foundation (4000 euro) en de Vrienden van het Gooi (3000 euro). Karin Kos, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat is enorm blij met deze steun. Het onderstreept dat niet alleen het Goois Natuurreservaat het belang van educatie inziet. Karin Kos: “Als het gaat om de natuur- en erfgoedwaarden dan is het volstrekt helder dat deze waarden alleen door educatie veiliggesteld kunnen worden. We hopen natuurlijk dat de kinderen van de Vondelschool met mooie verhalen naar huis gaan en het verder vertellen.”

Educatievisie

Onze doelstelling is dat elke kind in zijn of haar basisschoolperiode (fysiek) in contact komt met het Goois Natuurreservaat. Om hiermee een eerste band te krijgen met hun leefomgeving. We noemen dat wel eens; natuurbescherming op de lange termijn.

‘Ontdek de Gooise heide’ is niet het enige programma. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe ‘Educatievisie’ waarin we ons richten op het gehele onderwijs van groep 1 van het primair onderwijs tot 6 vwo van het secundair onderwijs.

 

Gerelateerde berichten