Schaapscheerdersfeest
GNR > Actueel > Nieuws > Schaapscheerdersfeest op Blaricummerheide groot succes

Schaapscheerdersfeest op Blaricummerheide groot succes

Schaapscheerdersfeest op Blaricummerheide groot succes

Foto: Tjitske Sluis.

Het is hét jaarlijkse hoogtepunt in de Gooise natuur: het Schaapscheerdersfeest bij de schaapskooi op de Blaricummerheide. Op zaterdag 1 juni werden op ambachtelijke wijze met authentieke wolschaar vele tientallen schapen geschoren, en bezoekers genoten ondanks het wat frisse en bewolkte weer van een drukbezocht evenement met kinderactiviteiten, kramen met streekproducten, muziek en demo’s schapendrijven, vilten en spinnen.

Het schaapscheerdersfeest is inmiddels een begrip in het Gooi. Mede dankzij de regionale verenigingen kunnen we heel veel kinderactiviteiten aanbieden. Deze samenwerking is voor ons heel waardevol. Sinds ons 90-jarig jubileum is het evenement wat groter van opzet.

Het ambachtelijk schaapscheren is een geweldig schouwspel om te zien. En voor de schapen is het fijn hun ‘winterjas’ van een paar kilo uit te doen. Schapen moeten geschoren worden omdat gehouden schapen niet in een natuurlijke rui komen. Als ze niet worden geschoren lopen ze meer kans op infecties, en ook is er een grotere kans op omvallen door de dikke, zware vacht. De schapen ervaren geschoren worden met de wolschaar als prettig. Er blijft altijd nog een klein beetje wol achter op het schaap, wat niet zo is bij een scheerbeurt met een elektrisch apparaat.

Dit jaar werd bezoekers ook een unieke eenmalige actie geboden. De voorraad van de huidige GNR-terreinborden, die al decennia in gebruik zijn, werd verkocht als collector’s item. De terreinborden worden de komende 1,5 jaar vervangen door nieuwe borden in de actuele huisstijl.

In 2025 vindt het Schaapscheerdersfeest plaats op zaterdag 7 juni.

Gerelateerde berichten