GNR > Actueel > Nieuws > Poelen: belangrijk leefgebied en drinkplaats

Poelen: belangrijk leefgebied en drinkplaats

Poelen: belangrijk leefgebied en drinkplaats


Het Goois Natuurreservaat heeft ongeveer 45 poelen verspreid over de natuurgebieden. Veel soorten zijn afhankelijk voor hun bestaan van poelen. Een belangrijk biotoop in onze natuur!

Een poel kan van nature voorkomen, maar we leggen ook poelen aan. Ze worden gevoed door grond- of regenwater. Het waterniveau varieert per seizoen. Sommige poelen vallen (bijna) droog in de zomer. Als we niets doen groeit een poel langzaam dicht. Daarom worden poelen regelmatig geschoond. Dit doen we van half augustus tot eind oktober. In deze periode gebruiken dieren de poel het minst. Bij het schoonmaken laten we altijd een deel staan voor de beschutting van de dieren. Het materiaal dat we er uithalen laten we eerst op de oever liggen, zodat insecten en amfibieën die er onverhoopt in zitten, terug kunnen kruipen naar de poel.

Winterrust

Op dit moment zijn de poelen in winterrust. Niet alle amfibieën overwinteren in de poel. Bruine en groene kikkers overwinteren zowel op het land als in het water. Libellelarven en amfibielarven overwinteren in het water en maken gebruik van de laag plantenresten en modder op de bodem.

Wil je de poelen in de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. 

Ja, ik geef een eenmalige gift

 

Gerelateerde berichten