GNR > Actueel > Nieuws > Kunstbordenroute in Laren en Blaricum

Kunstbordenroute in Laren en Blaricum

Kunstbordenroute in Laren en Blaricum

Singer Laren bereidt samen met de gemeenten Laren en Blaricum en het Goois Natuurreservaat een kunstbordenroute voor, genaamd De schilders van Laren en Blaricum. Op de route komen straks zestien kleine informatiepanelen met schilderijen van kunstenaars uit de twee dorpen. Op 31 mei 2023 verleenden de gemeenten Laren en Blaricum een vergunning om de borden te kunnen plaatsen.

 De kunstborden komen op locaties waar de werken op zijn geïnspireerd of waar ze daadwerkelijk zijn geschilderd. Op de informatiepanelen staat een korte tekst en een QR-code die toegang geeft tot achtergrondinformatie over de plek en het getoonde kunstwerk.

Burgemeester van Laren, Nanning Mol: “Rond 1900 vestigden veel bekende schilders zich in Laren en Blaricum. En onze dorpen werden kunstenaarsdorpen. Met de kunstbordenroute laten we zien waar de schilderijen zijn gemaakt en door welke kunstenaars. Via de QR-code kan je ook een fiets- of wandelroute volgen. Zo kan iedereen overal onze culturele geschiedenis leren kennen.”

Burgemeester van Blaricum, Barbara de Reijke: “Het is heel bijzonder om te zien dat een beroemd schilderij misschien wel bij jou om de hoek geschilderd is. Met de kunstbordenroute willen we de historie en de cultuur van Laren en Blaricum dichter bij inwoners en bezoekers brengen. Als je weet waar iets geschilderd is, begint het meer te leven. Maar kunst is natuurlijk ook gewoon bedoeld om het te ervaren!”

Teamleider Terreinbeheer Goois Natuurreservaat Peter Kampen: “De natuur in het Gooi was toen een grote inspiratiebron voor de schilders zoals Anton Mauve. Een van Mauve’s meest bekende schilderijen met schapen is “De terugkeer van de kudde”.”

Locaties

Er komen negen panelen in Laren en zeven in Blaricum. Het zijn schilderijen van meesters als Anton Mauve, Max Liebermann, Evert Pieters, Jan Sluijters, Bart van der Leck en Piet Mondriaan. Deze kunstenaars waren rond 1900 actief in Laren en Blaricum en brachten de dorpen nationale en internationale faam. Op www.laren.nl/kunstbordenroute of www.blaricum.nl/kunstbordenroute staan alle locaties en is meer informatie over de kunstbordenroute te vinden.

Plaatsing

Naar verwachting is de kunstbordenroute na de zomer, eind augustus / begin september 2023, gereed. Informatie over een officiële opening van de route volgt nog.

Gerelateerde berichten