GNR > Actueel > Nieuws > In memoriam: oud-GNR-rentmeester Henk Korten

In memoriam: oud-GNR-rentmeester Henk Korten

In memoriam: oud-GNR-rentmeester Henk Korten

Henk Korten herintroduceerde de rondtrekkende schaapskudde, met als doel om het Gooise landschap in stand te houden.

Op 23 mei 2024 overleed oud-GNR-rentmeester Henk Korten in zijn woonplaats Soest. Hij was 25 jaar rentmeester van het Goois Natuurreservaat en een gedreven en bevlogen natuurbeschermer. Henk Korten heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan natuurbehoud en -ontwikkeling in het Gooi.

Henk Korten, geboren in de Achterhoek, was van 1 juni 1985 tot 1 september 2010 rentmeester. Onder zijn leiding professionaliseerde de natuurbeschermingsorganisatie. Hij wist veel aankopen te realiseren en talloze projecten van de grond te krijgen. Mede dankzij de betrokkenheid van gemeenten, provincie Noord-Holland, de steun van de Nationale Postcode Loterij en vele sponsors.

Realisatie van natuurverbindingen

Specifiek willen wij zijn inzet voor de realisatie van natuurverbindingen noemen. De aanleg van Europees grootste natuurbrug Zanderij Crailoo is onder zijn regie tot stand gekomen. Het was dé aanzet tot de aanleg van diverse andere belangrijke natuurverbindingen in het Gooi.

Rondtrekkende schaapskudde geherintroduceerd

In 2008 brandde schaapskooi Blaricum af en kwamen vele schapen en lammeren om. Deze kudde haalde eerder in 2007 het landelijk nieuws toen herders van het GNR met de kudde in drie weken tijd over de Heuvelrug van Rhenen naar Naarden trok. Over deze tocht is een film gemaakt. De tocht was bedoeld om aandacht te vragen voor de versnippering van de Heuvelrug. Henk Korten herintroduceerde de rondtrekkende schaapskudde met herder met als doel om het Gooise landschap in stand te houden en de betrokkenheid van de Gooise bevolking bij het Goois Natuurreservaat te vergroten.

Dankbaar

Voor zijn werk kreeg hij de Zilveren Penning van de provincie Noord-Holland en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit vervult ons met gepaste trots.
Zijn werk en passie hebben een blijvende impact op het Goois Natuurreservaat en zullen in onze herinnering voortleven. Wij zijn Henk Korten dankbaar voor alles wat hij voor het Goois Natuurreservaat en voor de natuur en het landschap heeft betekend.

Gerelateerde berichten