GNR > Actueel > Nieuws > Gooise brandweer heeft vijf nieuwe wagens om natuurbrand te bestrijden

Gooise brandweer heeft vijf nieuwe wagens om natuurbrand te bestrijden

Gooise brandweer heeft vijf nieuwe wagens om natuurbrand te bestrijden

Foto: Tjitske Sluis.

Toch een bijzonder moment op deze, ironisch, kletsnatte 3 juli! Vanaf vandaag is het Gooi vijf natuurbrandweervoertuigen rijker. En dat is heel goed nieuws in deze natuurrijke omgeving! De brandweerauto’s zijn extra aangepast om natuurbranden te blussen. Speciaal voor deze gelegenheid kwam het bestuur van de veiligheidsregio Gooi en Vecht vandaag op bezoek bij het Goois Natuurreservaat. 

We zitten al maanden in een zeer natte periode, maar daarvoor hadden we te maken met vier zeer droge jaren in de natuur. Klimaatverandering zorgt voor steeds extremer weer en daar horen ook lange droge periodes bij.

Verhoogde kans op brand

Het Goois Natuurreservaat ligt op het noordelijkste deel van de Utrechtse Heuvelrug en bestaat voor een groot deel uit hoge droge zandgronden. Dat betekent een verhoogde kans op natuurbranden. De bijna 3000 hectare natuurgebieden in het Goois Natuurreservaat liggen in een sterk verstedelijkt gebied. Dat maakt het belang van een goede uitrusting voor de brandweer van nog groter belang.

Voorkomen

Het Goois Natuurreservaat is blij met deze extra voorzieningen. Boswachter John Didderen: “Het klinkt misschien gek, maar we hopen natuurlijk dat ze werkeloos in de kazerne blijven staan. Want voorkomen blijft altijd het beste”. Dat betekent in de brandgevaarlijke periode (fase 2) niet roken in de natuur, geen vuurtjes stoken en oppassen met (stukjes) glas. Ben je met de auto? Parkeer hem dan nooit in het droge gras. De hete onderkant van de auto kan ook gemakkelijk brand veroorzaken.

Gerelateerde berichten