GNR > Actueel > Nieuws > Goois Natuurreservaat gaat grote groepen honden weren

Goois Natuurreservaat gaat grote groepen honden weren

Goois Natuurreservaat gaat grote groepen honden weren

 

Vanaf volgend jaar zomer mogen er maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in van het Goois Natuurreservaat. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan. Het betekent dat de hondenuitlaatservices met het huidige aantal honden niet meer welkom zijn.

Op dit moment zijn de natuurterreinen van het Goois Natuurreservaat de enige natuurgebieden in de regio waar hondenuitlaatservices zonder vergunning en zonder te betalen hun honden kunnen uitlaten. De druk op de natuur neemt sterk toe. Evenals de ervaren overlast van loslopende honden door recreanten en dieren.

In 2004 waren er vijftien uitlaatbedrijven actief. Nu tellen we wekelijks ruim 45 busjes die meerdere malen per week komen. Het aantal honden per uitlaatservices loopt soms zelfs op tot 15 honden. De meeste bedrijven komen niet uit het Gooi zelf, maar uit de regio zoals Amsterdam, Almere en Utrecht.

De honden rennen door de bossen en over de heide waardoor zoogdieren, zoals reeën, maar ook op de bodem en in de struiken verblijvende en broedende bos- en heidevogels worden opgeschrikt. Reeën slaan op de vlucht met het gevaar dat ze overreden worden of hun reekalfje achterlaten. Broedsels van vogels mislukken bij verstoring. Daarnaast hebben ook bezoekers van het Goois Natuurreservaat steeds vaker last van de grote groepen loslopende honden.

Ook bij andere natuurbeheerders hanteren ze de regel van maximaal drie honden per persoon. Dit is niet een zomaar gekozen getal. Met drie honden is er nog geen sprake van een roedel en blijven de honden onder appèl. Dit betekent dat de hond goed moet luisteren naar zijn baas, geen overlast mag veroorzaken en moet zoveel mogelijk op de paden blijven.

Gerelateerde berichten