GNR > Actueel > Nieuws > GNR opent Schaapskooi Laren

GNR opent Schaapskooi Laren

GNR opent Schaapskooi Laren


Op maandag 18 januari is de grote schaapskudde van het Goois Natuurreservaat naar de Hilversumseweg 44-46 in Laren verhuisd. Burgemeester Nanning Mol opende de toegang tot het nieuwe schapenverblijf tijdens een kleine en sobere bijeenkomst in verband met de coronamaatregelen.

Tot 1968 was een kudde van het Goois Natuurreservaat op deze plek gevestigd. De oude schaapskooi uit die tijd staat daar nog. De kudde is nu terug op deze historische plek, en krijgt een volwaardige moderne huisvesting in de voormalige manege. Een historisch moment voor het schapendorp Laren dus! Het nieuwe onderkomen krijgt overigens geen publieksfunctie.

Toen de kudde in 2008 werd aangekocht, had het GNR eigenlijk geen huisvesting voor de dieren. Camping Heidebloem in Laren (nu groepsverblijf ‘t Laer) was opgeheven en de loods van de camping werd al jaren gebruikt als opslagplaats. Deze grote schuur is toen omgebouwd als stal en heeft tot de dag van vandaag dienstgedaan als onderkomen voor 150 schapen en als kraamkamer voor de vele lammetjes die hier ieder jaar geboren zijn.

Er was dringend behoefte aan huisvesting die de volledige kudde kan herbergen, die centraler is gesitueerd en waar het beheer van de schaapskudde efficiënter kan plaatsvinden. En die hebben we nu gevonden.

De stal biedt onderkomen aan een voltallige kudde van 400 ooien met lammeren, en voldoet aan de eisen van deze tijd uit oogpunt van dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Met dank aan NPL

De aankoop van de gebouwen op dit perceel is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Met dit bedrag kunnen we ons blijvend inzetten voor de bescherming van de Gooise Natuur. Met dank aan alle deelnemers van de National Postcode Loterij.

Gerelateerde berichten