GNR > Actueel > Nieuws > Emil Ludenpenning 2022 gaat naar Jaap Vlaanderen

Emil Ludenpenning 2022 gaat naar Jaap Vlaanderen

Emil Ludenpenning 2022 gaat naar Jaap Vlaanderen
Dit jaar gaat de Emil Ludenprijs 2022 naar niemand minder dan Jaap Vlaanderen, medewerker educatie en vrijwilligerswerk bij Stichting Goois Natuurreservaat (GNR). Hij is een nazaat van een erfgooier en zet zich al meer dat 40 jaar met hart en ziel in voor natuur, landschap en erfgoed in het Gooi. De Penning werd gisterenavond uitgereikt in het oude stadhuis van Naarden.

Onvergetelijke natuurervaring

Een van de belangrijkste verdiensten van Jaap is dat hij al tientallen jaren onvermoeibaar de inwoners van het Gooi weet te betrekken bij de Gooise natuur. De rol van Jaap bij het GNR is vooral gericht op voorlichting en educatie en het vergroten van het draagvlak bij de bewoners voor het natuurbeschermer werk. Jaap: “Als mensen meer weten over de natuur, dan zijn ze ook meer verbonden met die natuur én zullen ze zich ook hard maken voor het behoud en de kwaliteit van de natuur”. Volgens Jaap heeft elk kind recht op een onvergetelijke natuurervaring. Vele duizenden kinderen hebben dan ook door de inzet van Jaap daadwerkelijk hun eerste natuurervaring opgedaan. Hij stond aan de basis van het eerste speelbos in het Gooi; speelbos ’t Laer. Dit jaar vierde het speelbos haar tienjarig bestaan. Een andere belangrijke manier om de natuur te beleven is het groepsverblijf ’t Laer. Een overnachtingsmogelijkheid voor groepen in de natuur. Het oude gebouw is inmiddels dringend aan vernieuwing toe. De grote wens van Jaap is dan ook dat er een nieuw groepsverblijf komt, aangepast aan de mogelijkheden van deze tijd, maar wat ook betaalbaar en laagdrempelig is zodat het voor iedereen mogelijk blijft om die zo belangrijke ervaring in de natuur op te doen. Daarnaast heeft Jaap zich jarenlang ingezet om het Goois Natuurreservaat goed toegankelijk en beleefbaar te maken door middel van de in het veld gemarkeerde wandelroutes en de wandelrouteboekjes die daarover zijn verschenen. Denk hierbij ook aan het historisch Voetstappenpad rondom Hilversum.

Tellers, vertellers en herstellers

Jaap is coördinator en steun en toeverlaat voor ruim 350 vrijwilligers die actief bezig zijn in en voor het Gooise natuur. Mensen hebben een verschillende voorkeur voor het soort werk waar ze zich voor in willen zetten. Dat had Jaap al vroeg in zijn loopbaan ondervonden én gebruikt om het vrijwilligerswerk binnen het Goois Natuurreservaat verder uit te bouwen tot wat het nu is: een legioen van 350 tellers (van flora en fauna), vertellers (natuurgidsen) en herstellers (handen uit de mouwen in het kader van het natuurbeheer).

BN’er

Jaap Vlaanderen is de ‘natuur BN’er’ van het Gooi. Vrijwel alle vrijwilligers kennen Jaap en hij kent hen. Hij is contactpersoon voor vele belangengroepen, lid van de Rotaryclub Naarden-Bussum en werkt al decennialang samen met IVN en Stichting Omgevingseducatie. Hij is een netwerker pur sang en weet wat er leeft in de omgeving. Zijn kennis, ervaring en persoonlijke gedrevenheid dragen sterk bij aan de band die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd met vrijwilligers en relaties in het Gooi. Na oplevering van de natuurbrug Zanderij Crailoo, werd de werkschuur niet gesloopt, maar omgebouwd tot Infoschuur ‘t Gooi. Een ‘groen clubhuis’ voor alle groene partijen in het Gooi.

Emil Ludenpenning

De uitreiking van de Emil Ludenpenning is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Stad en Lande van Gooiland, Stichting Tussen Vecht en Eem, Vereniging Vrienden van het Gooi en de Stichting Goois Natuurreservaat. De prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de regionale geschiedenis en het behoud van cultureel en landschappelijk erfgoed. De penning wordt uitgereikt in de Week van de Erfgooier door Kees-Jan Dosker, voorzitter van het bestuur van het Goois Natuurreservaat.

Afscheid

Over enkele maanden neemt Jaap Vlaanderen afscheid van het Goois Natuurreservaat. Naast onze felicitaties voor deze mooi prijs, willen we deze gelegenheid extra aangrijpen om Jaap te bedanken voor zijn gepassioneerde en onvermoeibare inzet voor de Gooise natuur en haar inwoners.

Gerelateerde berichten