GNR > Actueel > Nieuws > Eerste GNR-rentmeester Burdet

Eerste GNR-rentmeester Burdet

Eerste GNR-rentmeester Burdet


Dit jaar in onze nieuwsbrieven extra aandacht voor bijzondere wetenswaardigheden uit de geschiedenis van 90 jaar GNR.

Ingenieur William Burdet (geboren op 16 mei 1894) was de eerste rentmeester bij het Goois Natuurreservaat. Uniek is dat hij in 1935 filmopnames heeft gemaakt van baltsende korhanen op de Westerheide. Op dezelfde plek waar een decennium eerder nog plannen waren voor een Amsterdamse enclave midden op de Gooise hei: een nieuwe tuinstad voor Amsterdammers die veelal in kelders en krotwoningen leefden.


Eerste rentmeester William Burdet, uiterst rechts te zien op deze foto

Deze filmopname kwam via de Heimans en Thijsse Stichting kortgeleden uit oude archieven tevoorschijn. Helaas zijn de korhoenders in de tachtiger jaren uit het Gooi verdwenen. De film is een bijzondere vondst, want het vastleggen van gebeurtenissen in de natuur, zoals baltsende korhanen, heeft eraan bijgedragen dat er sindsdien een andere, meer respectvolle relatie, met de natuur is ontstaan. De film wordt gedigitaliseerd.

Oproep: Heeft u foto’s of verhalen over de geschiedenis van het Goois Natuurreservaat? We horen het graag. Stuur uw verhaal of foto’s dan naar de redactie t.a.v. Ines van Hees: hees@gnr.nl.

Gerelateerde berichten