GNR > Actueel > Nieuws > Eerste brand Lapersheide

Eerste brand Lapersheide

Eerste brand Lapersheide

Gisteravond, maandag 8 april ontstond rond 19:00 uur in het natuurgebied de Laapersheide, onderdeel van het Goois Natuurreservaat, heidebrand. Dit is de eerste grote heidebrand in Nederland van dit jaar. Ruim drie hectare heide -omgerekend ongeveer de oppervlakte van 6 voetbalvelden- is in vlammen opgegaan. Hoe de brand kon ontstaan is niet duidelijk.

Brand Lapersheide Goois Natuurreservaat

We zijn ontzettend dankbaar voor de inzet en adequate optreden van de brandweer en andere hulpdiensten. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en is de brand niet overgeslagen naar het bos. Met regelmaat wordt er geoefend voor degelijke situaties. Dit heeft gisteren duidelijk zijn nut bewezen.

Onze regiobeheerder Rob Rossel was als eerste ter plaatse nadat de melding van de brand binnenkwam. Al snel volgden 12 brandweerwagens van 5 brandweerkazernes uit de regio Gooi en Vechtstreek en Utrecht. Mede door de grote droogte afgelopen zomer, waardoor een deel van de heideplanten sterk uitgedroogd is greep het vuur snel om zich heen. De brandweer heeft met man en macht gewerkt om de brand onder controle te krijgen. Politie en GGD verleenden waar nodig assistentie. Rond 21:00 uur was de brand onder controle en kon de schade worden verkend.

Grote dieren zoals reeën, hazen en konijnen hebben zichzelf naar verwachting in veiligheid kunnen brengen. Omdat dit gebied niet begraasd wordt was er geen gevaar voor onze koeien en schapen.

De heide zal zichzelf in de loop van de tijd herstellen. Dit duurt uiteraard even, maar hopelijk zien we in de zomer weer groen ontstaan op deze nu zwartgeblakerde plek. Het gebied blijft gewoon toegankelijk voor publiek.

 

Gerelateerde berichten