GNR > Actueel > Nieuws > Een terugblik op 90 jaar natuurbescherming

Een terugblik op 90 jaar natuurbescherming

Een terugblik op 90 jaar natuurbescherming

Als je ouder wordt, denk je vaak na over hoe het vroeger was. Dat geldt ook voor het Goois Natuurreservaat. Dit jaar is het 90 jaar geleden dat het Goois Natuurreservaat is ontstaan. Toentertijd ruim 1500 hectare heidevelden en bossen. Door aankopen is het 90 jaar later bijna twee keer zo groot.

Het is fascinerend om te zien wat allemaal is gebeurd in het Gooi. Oude kaarten geven daarvan een beeld. Kijk maar eens naar de website Topotijdreis.nl. In 1850 had het Gooi zo’n 15.000 inwoners. In 1920 waren dat er ongeveer 75.000. En nu zijn het er meer dan 200.000. Er waren vroeger heel veel zandwegen en karrensporen. Post- en handelswegen ontwikkelden zich tot doorgaande gemeentelijke wegen, sommige tot provinciale wegen. In de jaren ’60 en begin jaren ’70 werden de snelwegen A1 en A27 aangelegd.

Nu is dat eerder omgekeerd, de natuurgebieden liggen als eilanden in een zee van bebouwing. De akkers rond de dorpskernen werden in de naoorlogse jaren in korte tijd omgevormd tot nieuwbouwwijken. De heidevelden en bossen raakten ‘opgeknipt’ door de aanleg van woonwijken, wegen en spoorlijnen. Eind vorige eeuw begrepen natuurkenners en natuurliefhebbers dat deze versnippering vooral voor de wilde dieren rampzalig was. Er kwamen plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Dat is door de aanleg van natuurbruggen en faunatunnels in het Gooi gelukt. De das en de boommarter hebben daarvan geprofiteerd en zijn voor het Gooi behouden.

Met de auto de Gooise natuur in

Tot in de jaren ’70 mochten er nog auto’s op de grote doorgaande zandwegen in het Gooi rijden. Je kon overal komen met de auto, de zandwegen waren vrij toegankelijk, er stonden geen hekken. Die zijn er pas gekomen toen het Goois Natuurreservaat in 1989 startte met begrazing van heidevelden door runderen en schapen. De begrazing was en is nodig om te voorkomen dat heidelandschappen in bossen veranderen. Het Goois Natuurreservaat heeft ervoor gezorgd dat de schapen weer terug zijn gekomen in het Gooise landschap. In de negentiende eeuw liepen er zo’n 3.000 schapen over de Gooise heidevelden, in 1932, toen het Goois Natuurreservaat werd opgericht, was er bijna geen schaap meer te zien op de Gooise heide.

Werk aan de winkel

Terug naar 90 jaar geleden kan niet, ook al zou je het willen wat betreft de natuur. Zoveel mogelijk herstellen en beschermen kan wel. Geboren en getogen Gooiers ouder dan 65 weten hoe de natuur in het Gooi er aan toe was in de jaren zestig en zeventig. Meer onderhoud was hard nodig. Wat een verschil met nu: overal zie je verbeteringen, steeds meer planten en dieren worden beschermd, de natuur heeft zich gelukkig behoorlijk hersteld. Het Goois Natuurreservaat heeft zich met veel liefde en kracht ingezet om dit te bereiken. Het Goois Natuurreservaat weet na 90 jaar dat natuurbescherming nooit ‘af’ is. Er is altijd werk aan de winkel. Het is nooit genoeg.

Help ons op weg naar 10 jaar natuurbescherming in het Gooi

Daarom is het van belang dat zoveel mogelijk mensen donateur worden van het Goois Natuurreservaat. Want we moeten doorgaan. Doorgaan zodat we over 10 jaar, bij het 100-jarig bestaan kunnen zeggen: we zijn weer verder gekomen dan 10 jaar geleden, er is weer meer natuur bewaard gebleven en hersteld en er zijn nog meer mensen die weten hoe belangrijk natuurbescherming is. Wij van het Goois Natuurreservaat gaan met nog meer inzet, duurzaamheid en overtuiging aan de slag, op naar de 100 jaar! Wil je ons helpen? Ga naar gnr.nl/steun.

Gerelateerde berichten