Dit voorjaar starten we met het aanleggen van broeihopen voor ringslangen. Hiervoor ontvingen we mooie giften van Ronde Tafel Gooi/Eem 141 en wandelevenement Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally.
Niet iedereen zal het weten, maar in onze natuurgebieden leven ook slangen. Niets om bang voor te zijn, want we hebben het hier over de ringslang. Een ongevaarlijke soort, en niet giftig voor mensen. De slang komt voor in het hele Vechtplassengebied en het Gooi- en Eemland. Hij voedt zich met muizen, amfibieën en vissen.
Ringslang betekent grote biodiversiteit
Al zal niet iedereen even enthousiast worden van het idee een (ring)slang tegen te komen; de aanwezigheid van het dier zegt wel iets over de hoge natuurwaarde van een gebied. Als er ringslangen zijn, betekent dit dat het gebied een grotere biodiversiteit kent. De ringslang stelt namelijk hoge eisen aan de inrichting van zijn leefgebied. En daar profiteren ook veel andere diersoorten van. Alle reden dus om de ringlang te koesteren in de Gooise natuur.
Een kraamkamer van paardenmest
Dit voorjaar starten we met het aanleggen van broeihopen. Die zijn van groot belang voor de voortplanting van de slangen. Het ringslangvrouwtje kruipt in de broeihoop en legt daar haar eitjes op een diepte tussen 20 en 60 cm. De broeihoop is vochtig en de temperatuur is er hoog, 25 tot 30°C. Om dit te bereiken worden bij het aanleggen materialen als ruwe paardenmest, compost en bladeren gebruikt. Tip: op onze website vind je een video van regiobeheerder Rob Rossel waarin hij een ringslang tegenkomt. Je bekijkt hem via gnr.nl/ringslang.