GNR > Actueel > Nieuws > De Gooise Heideloop stopt in de huidige vorm

De Gooise Heideloop stopt in de huidige vorm

De Gooise Heideloop stopt in de huidige vorm

Alweer acht jaar geleden, in 2014, hebben de Gooise atletiekverenigingen Tempo, GAC en Zuidwal samen met het Goois Natuurreservaat (GNR) de eerste Gooise Heideloop georganiseerd. Altijd op de derde zaterdag in augustus. Een recreatieve loop door de Gooise natuur zonder formele tijdregistratie. Je kon kiezen tussen wandelen, nordic walken of hardlopen en er waren verschillende afstanden uitgezet: 2.5 km, 5 km en 10 km.

De organisatie van de loop heeft besloten om dit evenement niet langer in deze vorm te organiseren. De inspanning aan menskracht van organisatoren, overige vrijwilligers en GNR-medewerkers was dusdanig dat doorgaan in deze opzet feitelijk niet meer haalbaar is. De inspanning was onvoldoende in balans met de (financiële) opbrengst. De gezamenlijk atletiekverenigingen zoeken nog naar een mogelijke andere invulling.

Het doel was om de prachtige natuurgebieden, waar het GNR de dagelijkse zorg voor heeft, bij mensen onder de aandacht te brengen. Het werd een recreatieve loop voor hardlopers, wandelaars en nordic walkers. De opbrengst aan inschrijfgelden kwam ten goede aan het natuurbeheer en specifieke projecten zoals het restaureren van de Trappenberg en gereedschap voor de GNR-vrijwilligers.

Door het coronavirus kon de Gooise Heideloop de laatste twee jaren niet doorgaan. Wel is er afgelopen jaar nog een alternatieve Heideloop bedacht waarbij kleine groepjes zelfstandig op pad gingen. Daaraan is toen een fotowedstrijd gekoppeld. De leukste of mooiste foto van de groep werd beloond met een publicatie in De Gooi- en Eemlander.

Terugkijkend op de gehouden edities zijn deze zeker succesvol geweest en veel deelnemers hebben er plezier aan beleeft. Daar komt bij dat er al veel wandel- en hardloopevenementen zijn.  Wij denken dat er voldoende mogelijkheden zijn om met deze bestaande evenementen een koppeling te maken is waarbij de Gooise natuur wordt gesteund. De Gooise Beleving Loop van Tempo en de Klaverblad Voetstappenpad Wandelrally van GAC zijn voorbeelden.

Voorlopig blijft de naam Gooise Heideloop met haar doelstelling bestaan maar is het aan de atletiekvereniging om te kijken of en hoe ze hieraan invulling kunnen geven. Al of niet gekoppeld aan een reeds bestaand evenement.

Gerelateerde berichten