GNR > Actueel > Nieuws > Aanleg broeihopen succesvol

Aanleg broeihopen succesvol

Aanleg broeihopen succesvol

Het aanbreken van de lente betekent voor het Goois Natuurreservaat het startsein van een nieuw broeihopenseizoen. We hebben samen met de vrijwilligers speciale hopen aangelegd waar de ringslag haar eieren kan afzetten. In het voorjaar  kunnen we aan het aantal hulzen van de eieren zien of een broeihoop gebruikt is als kraamkamer. En… dat is gelukt! De broeihoop vlakbij ‘t Laer is in gebruik genomen. Boswachter Dirk Mulderij: ‘Ik ben ongelooflijk blij met deze eerste vondst van omhulsels van maar liefst 51 ringslangeieren’. Volgens de organisatie RAVON, specialist op dit gebied, gaat het waarschijnlijk om broedsels van twee ringslangen. De broedhoop is na het openmaken weer opnieuw opgebouwd voor het nieuwe broedseizoen.

Broeihopen

Helaas zijn veel mesthopen uit het landschap verdwenen, en daarmee dus ook de afzetplekken van de eitjes voor de ringslang. Het aanleggen van broeihopen van mest of compost is een zeer succesvolle manier om ringslangen bij hun voortplanting te helpen, maar daarnaast ook nuttig voor tal van andere dieren. We hebben inmiddels een aantal broedhopen opengemaakt. Niet in iedere broedhoop liggen omhulsels van eieren. We blijven de broedhopen onderhouden en onderzoeken want mogelijk wordt hij het volgende broedseizoen wel gebruikt.

Steuntje in de rug

Ringslangen zijn afhankelijk van water, denk bijvoorbeeld aan poelen, vijvers en sloten. Hij houdt vooral van overgangen; plekken waar hij lekker kan zonnen zoals in bosranden en op de heidevelden, maar altijd in de buurt van water. De ringslang is een beschermde en kwetsbare soort. Het Goois Natuurreservaat helpt de ringslang door er voor te zorgen dat de omstandigheden voor de voortplanting ideaal zijn. In het Gooi kan de ringslang een steuntje in de rug gebruiken door middel van de aanleg van broeihopen.

Ongevaarlijke ringslang

De ringslang is de grootste slang van Nederland (tot 120 cm) maar totaal ongevaarlijk. De slang heeft zijn naam te danken aan de opvallende vlekken achter de kop, die met enige fantasie een ring vormen of een halsbandje. Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Maar de ringslang heeft wel een ander goed wapen tegen zijn vijanden. Hij smeert zijn belager onder met een extreem stinkende substantie uit zijn cloaca. Denk hierbij aan een rottingslucht van rotte vis met een vleugje knoflook. Als dit niet werkt, dan houden de dieren zich dood, in de hoop dat dit gedrag in combinatie met de walm de belager ervan weerhoudt om de slang op te peuzelen.

Mede dankzij de extra bijdrage de campagne in ons jubileumjaar hebben we op verschillende plekken in ons gehele gebied broeihopen voor ringslangen aan kunnen leggen: bij landgoed Cruysbergen, in natuurgebied De Zuid (nabij Hollandsche Rading), vlak bij de natuurbrug Crailoo en in het Raabos ten zuidwesten van Hilversum. Deze eieren zijn gevonden in de broeihoop nabij ’t Laer.

Gerelateerde berichten