Maandag 25 april is de nieuwe Natuurbrug Anna’s Hoeve in Hilversum opgeleverd. Hierdoor krijgen dieren een groter aaneengesloten leefgebied waardoor hun overlevingskansen toenemen.
Samen met de faunatunnel onder de A27, die in 2018 is aangelegd, vormt de natuurbrug in Anna’s Hoeve de zogenoemde Groene Schakel die de natuur tussen het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbindt.
Op veel plekken wordt de natuur doorsneden door wegen en spoorlijnen: het belemmert dieren de oversteek te maken van het ene natuurgebied naar het andere. Ook planten hebben hinder van de barrières: zaden verspreiden zich namelijk vaak via de huid of vacht van dieren. Met de nieuwe natuurbrug in Anna’s Hoeve kunnen dieren straks in 1x het spoor, de busbaan, de weg en het fietspad over. Om al deze infrastructuur veilig te kruisen is de natuurbrug extra hoog (8 meter) en breed (50 meter).
Vandaag is het beheer van de nieuwe natuurbrug officieel overgedragen aan het Goois Natuurreservaat. Karin Kos “We zijn heel blij met dit resultaat. Een uniek project waar we met elkaar trots op mogen zijn”. Het Goois Natuurreservaat, Gedeputeerde Rommel, ProRail, gemeente Hilversum en uitvoerder BAM brachten samen een bezoek aan de Natuurbrug Anna’s Hoeve en het omliggende natuurgebied. “Deze indrukwekkende brug is een belangrijke schakel in een reeks van natuurbruggen en faunapassages waardoor groot en divers natuurgebied ontstaat. Dit betekent veel voor de planten en dieren in het gebied”, aldus gedeputeerde Rommel.
Om ervoor te zorgen dat de natuurbrug straks optimaal functioneert, werkt de provincie sinds oktober vorig jaar aan een nieuwe inrichting van omliggende natuur. Door het instellen van rustgebieden en een variatie van bomen, heide en waterpartijen worden de gebieden rond de natuurbrug aantrekkelijker voor verschillende plant- en diersoorten. Het is een verbinding die aan alle eisen voldoet. Voor groot wild als reeën en dassen maar ook voor minder opvallende maar kwetsbare dieren zoals de hagedissen, vlinders en salamanders.