Het Goois Natuurreservaat heeft bezoek gehad van een wolf. Op 6 april vond een wandelaar een dode ree in het Hilversumse deel van dit natuurgebied. Ingeseinde boswachters dachten de verwondingen te herkennen en hebben DNA-onderzoek laten doen. De uitslag van het onderzoek kwam 29 april binnen: de ree is inderdaad door een wolf gedood.
Het is de eerste keer – sinds de wolf terug is in Nederland – dat uit bewijs blijkt dat de wolf in Noord-Holland is geweest. Van een nieuw territorium is echter nog geen sprake. Sporen zoals uitwerpselen of waarnemingen door passanten zijn er niet. De wolf kan in een nacht 50 kilometer afleggen, dat maakt de kans groot dat het dier op doortocht was.
Schuw
Boswachters van het Goois Natuurreservaat hebben op een aantal plekken in het natuurgebied camera’s geplaatst met als specifiek doel een wolf te filmen. De kans om als bezoeker een wolf tegen te komen in het GNR is verwaarloosbaar klein. Omdat wolven schuwe dieren zijn, zullen ze mensen over het algemeen mijden. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd of geen voedsel hebben gekregen van mensen, vormen geen bedreiging voor de mens. Mochten bezoekers toch een wolf tegenkomen, dan geeft de Zoogdierenvereniging de tips om de wolf de ruimte te geven, zelf kalm te blijven en zo mogelijk foto’s of een video te maken en deze te sturen naar het Wolvenmeldpunt. Honden kunnen in die situatie en in die omgeving beter aan de lijn lopen.
Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Dit bezoek van de wolf toont aan dat het steeds beter gaat met de natuur in het Gooi. We hebben daar samen met het Goois Natuurreservaat ook hard voor gewerkt. Het is nu afwachten of we meer bezoekjes kunnen verwachten.”
Karin Kos, directeur- rentmeester van het Goois Natuurreservaat: “Als natuurbeheerder zijn we verheugd over het bezoek van een zwervende wolf in onze natuurgebieden. De wolf is welkom en krijgt bij ons de ruimte om zijn eigen weg te zoeken.”
Elfde provincie
Het is 7 jaar geleden dat de eerste wolf in Nederland werd gesignaleerd. Sinds 2015 hebben de dieren zich gevestigd in ons land. Noord-Holland is de elfde provincie waarvan bekend is dat een wolf op bezoek is geweest. In Gelderland en Drenthe zijn wolven gevestigd. In de overige provincies, met uitzondering van Zuid-Holland, gaat het om de aanwezigheid voor kortere duur.
Waarneming
Om een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in Nederland, is het belangrijk om waarnemingen van wolven zo snel mogelijk door te geven. Dat kan via de website van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdierenvereniging.
Contact bij schade
Wolven eten wilde hoefdieren zoals reeën en everzwijnen, maar kunnen ook schapen aanvallen. Dit kan worden voorkomen door bij een langstrekkende of gevestigde wolf schapen en geiten binnen te houden, of ze binnen een elektrische omheining te plaatsen. Voor meer informatie over preventieve maatregelen kan men terecht bij BIJ12. Wanneer u denkt dat uw dier is aangevallen door een wolf, kan direct contact opgenomen worden met de uitvoeringsorganisatie van de provincies, BIJ12, Zodat binnen 24 uur DNA afgenomen kan worden.