GNR > Actueel > Nieuws > Officiële aftrap van Plan Huydecopersweg

Officiële aftrap van Plan Huydecopersweg

Officiële aftrap van Plan Huydecopersweg

Op 11 januari 2024 is het project Plan Huydecopersweg officieel van start gegaan.

Vandaag, op 11 januari, vindt de officiële aftrap plaats van de werkzaamheden voor het plan Huydecopersweg. Toch een bijzonder moment op een unieke plek.  Want op deze plek raasden, nog niet zo lang geleden, iedere dag duizenden auto’s over afslag Hilversum van de A27. Het gebied is opnieuw ingericht door Rijkswaterstaat, de afslag gesaneerd en toen kwam ruimte vrij voor waterberging, natuurontwikkeling en recreatie.

De graafwerkzaamheden zijn al gestart in een deel van het gebied. Het komende jaar gaan we samen met Rijkswaterstaat en de gemeente Hilversum aan de slag met de inrichting. Begin 2025 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond, waarna het Goois Natuurreservaat eigenaar en beheerder van het gebied wordt. Daarmee zal het oude stuk snelweg omgevormd zijn tot een volwaardig onderdeel van de natuur rond Hilversum!

Deze maand begint de aannemer met de aanleg van het waterbergings- en infiltratiegebied voor de gemeente en Waternet; (ca 90.000m3). Daarna volgt de aanleg van het nieuwe fietspad met fietstunnel (ligt er al) als onderdeel van het ‘rondje Hilversum’. Bart Heller, wethouder gemeente Hilversum: “Naast mooie nieuwe natuur, biedt deze locatie ook een geweldige extra mogelijkheid om regenwater uit Hilversum op te slaan”. Als de infrastructuur er ligt, start het GNR met de inrichting.

Natuurgebied met bos, zeldzame flora en recreatie

De natuur zal zich in de loop der jaren vanzelf verder gaan ontwikkelen maar op enkele plaatsen planten we extra bomen zodat we naast het open waterrijk gebied, ook bos hebben. Met name aan de kant van de A27 zorgt het bos voor een mooie afscheiding. Vanaf 1 januari 2026 is het GNR officieel eigenaar van dit natuurgebied dat onderdeel uit gaan maken van het Huydecopersbos, Laapersveld en de Laapersheide. Carla Kersbergen, waarnemend directeur-rentmeester GNR: ‘Voor het Goois Natuurreservaat een unieke kans om maar liefst 35 hectare voormalige snelweg aan te kopen en in te richten als natuurgebied met bos, zeldzame flora en recreatiemogelijkheden’.

Steun de aankoop van Plan Huydecopersweg

Voor de aankoop van dit gebied zijn we blij met de financiële steun van giftgevers en van de Nationale Postcode Loterij die via Stichting Steun Goois Natuurreservaat garant staat hiervoor. De mogelijkheid om zo’n groot gebied aan te kopen, doet zich in het Gooi bijna nooit voor. Extra bijdragen, die de aankoop mogelijk maken, zijn nog steeds van harte welkom! Wil u meer lezen over het plan? Kijk op onze website.

Gerelateerde berichten