Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Op reis

Boswachter Dirk: Op reis

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Op reis

In de zomer verlaten een hoop mensen het thuisfront om de hele wereld over te reizen. Maar dat doen niet alleen mensen. Ook vogels trekken weg voor een verre, uitputtende reis. Veel vogels gaan eerst op reis voordat ze aan het voorplantingsseizoen kunnen beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de boompieper en boomleeuwerik op de heide. Ze trekken in de nazomer en herfst naar het zuiden. De boomleeuwerik tot in Zuid-Europa en de boompieper tot diep in Afrika.

Versleten veren

In april komen ze weer terug naar Europa en Nederland. Op de dag van terugkomst is de vermoeidheid letterlijk aan ze af te lezen. Ze zitten dan maar wat om bij te komen. Een paar dagen later starten ze met zingen. Vaak eerst maar een gedeelte van het totale verleidingliedje dat ze normaal zingen. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de zang meer compleet.

Op reis gaan is voor kleine zangvogels best risicovol. Voordat ze vertrekken leggen ze een vetreserve aan. De vetlaag biedt de energie voor de lange reis. Ook hebben ze vaak nieuwe veren, want die slijten flink tijdens zo’n pittige reis.

Vlinder passeert bergen en zee

Wist je dat sommige vlinders ook op reis gaan, zoals de atalanta en de distelvlinder? Die laatste maakt een tocht van maar liefst 4.000 km en keert daarna weer terug om hier eitjes te leggen. Kun je je voorstellen dat zo’n teer vlindertje bergen passeert en de Middellandse zee oversteekt? Andere vlindersoorten overwinteren juist op warme, beschutte plekken. Die tref je ook wel in huis aan. Net als lieveheersbeestjes…maar ja, die zien dan ook bijna niets van de wereld!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter