Donderdag 23 februari, planten de kinderen van groep 7 van de Gooische School samen met boswachter Michiel en onze vrijwilligers, 80 jonge bomen. De nieuwe boompjes en struiken staan bij de uitgang van een faunatunnel op de Blaricummerheide. Deze nieuwe aanplant zorgt voor beschutting voor verschillende dieren.
Beschutting
Bomen en struiken hebben vele functies in de natuur. Een boom is een leefgebied voor heel veel dieren, ze houden water vast, brengen verkoeling én zorgen voor beschutting. Dat laatste is op deze plek bij de faunatunnel vooral heel belangrijk. De bomen worden geplant bij de uitgang van de tunnel die onder de Boissevainweg loopt. Nu komen de dieren, als ze de tunnel verlaten, uit in het open heidelandschap. Als het straks meer begroeid is komen de dieren als konijn, vos, haas en egel eerst in een beschutte plek voordat ze verder trekken.
Natuurgebieden met elkaar verbonden
In het Gooi ligt een netwerk van faunapassages (tunnels en bruggen) die de natuurgebieden met elkaar verbinden en die ervoor zorgen dat de dieren veilig over kunnen steken. De dieren nemen in hun vacht zaden mee, ook op die manier zijn de faunatunnels en natuurverbindingen een versterking van de biodiversiteit.
Nationale boomfeestdag
Het planten van bomen maakt deel uit van het nationale Boomfeestseizoen, opgezet vanuit de Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij hebben als doel om zo veel mogelijk organisaties en scholen in de gelegenheid te brengen mee te doen en bomen te planten. Het streven van het Boomfeestseizoen is dat ieder kind een keer een boom plant tijdens de schooltijd, om bij te dragen aan een groenere toekomst en ze vanaf jonge leeftijd te betrekken bij groen.