Algemene informatie
Waarom staan er geen prullenbakken in de natuur?
In de natuur vind je geen prullenbakken. Als natuurbeheerder stimuleren wij bezoekers om hun afval mee naar huis te nemen. De ervaring is dat prullenbakken vuil en vandalisme aantrekken. Vaak ligt het vuil er niet in, maar (net) naast. Prullenbakken zijn ook ongezond voor dieren. Zij halen vuil eruit op zoek naar voedselresten en zo kunnen ze plastic of scherpe voorwerpen opeten.
Daarbij zijn we in de basis natuurbeheerder; we willen mensen graag van de natuur laten genieten, maar de natuur zelf is daarbij het belangrijkst. De kosten voor het plaatsen en legen van afvalbakken besteden we dan ook liever aan natuurbeheer. Als iedereen de spullen die ze de natuur in nemen, ook weer mee terug nemen, zorgen we er samen voor dat de natuur schoon blijft.
Algemene informatie
Zijn wandelaars en fietsers op alle paden welkom?
Wandelen en fietsen mag op alle recreatieve paden in het Goois Natuurreservaat behalve op de ruitenpaden.
Algemene informatie
Mag ik wildplukken in de gebieden van het Goois Natuurreservaat?
Wildplukken is verboden in de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat. Het is niet toegestaan om planten of paddenstoelen te plukken, te beschadigen of te verwijderen.
Rapen mag wel langs wegen en paden, maar niet voor commercieel gebruik. Het op grote schaal en/of commercieel plukken/rapen is verboden en beschouwen we als diefstal en/of beschadiging van de natuur.
Algemene informatie
Wat doe je als je een wolf tegenkomt?
Kom je in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal je normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Wat zijn de belangrijkste tips voor de bezoekers van het Goois Natuurreservaat als er een wolf is gesignaleerd?
- Houd je hond aangelijnd, ook in de losloopgebieden
- Respecteer de wolf
- Neem langzaam afstand
- Als de wolf dichtbij komt, luid spreken en gebaren maken
- Loop de wolf niet achterna
- Voer de wolf niet
Zijn wolven gevaarlijk voor mensen?
De mens behoort niet tot de prooidieren van een wolf, zodat van een gezonde wolf in de vrije natuur in principe geen gevaar uitgaat. Wolven vermijden contact met mensen. Bij een ontmoeting met mensen reageren wolven met grote voorzichtigheid en zijn dan over het algemeen niet agressief. Behandel een wolf met respect en houdt voldoende afstand tot het dier, net zoals bij alle grote wildlevende dieren. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als wolven door voeren aan mensen gewend raken of als mensen een wolf aanvallen, in het nauw drijven of hun jongen meenemen.
Is een wolf gevaarlijk voor honden?
Honden in het leefgebied van een wolf worden gezien als indringer en worden verjaagd. Het is dus aan te raden om in het leefgebied van wolven de hond aan de lijn te houden.
Hoe herken ik een wolf?
Het Wolvenmeldpunt is gespecialiseerd in het herkennen van een wolf. Meld je waarneming dan ook altijd bij het Wolvenmeldpunt.
Algemene informatie
Welk effect heeft klimaatverandering en droogte op de natuur?
Door klimaatverandering neemt de kans op weersextremen toe. De natuur heeft de afgelopen zomers, vanaf 2018, flink te lijden gehad van het extreem droge weer. Vooral op de hoge zandgronden waar het grootste deel van onze natuurgebieden liggen.
Alle natuur heeft voldoende water nodig. Maar natuur die het al zwaar heeft, zoals kwetsbare en regenwaterafhankelijke natuur als die in het Gooi, loopt extra risico tijdens droogte. Hoe verschillende natuurtypen op droogte reageren en hoe wij hiermee omgaan vanuit natuurbeheer, lees je in ons standpunt over dit onderwerp.
Algemene informatie
Is het mogelijk om bij jullie op kantoor te pinnen?
Ja, dit is mogelijk. U kunt tevens uw webwinkelbestelling bij ons kantoor ophalen, adres Nieuwe Meentweg 2, 1217 DZ Hilversum.
Algemene informatie
Kan ik stagelopen bij het Goois Natuurreservaat?
Het GNR biedt jaarlijks stageplekken op verschillende niveaus en vakgebieden:
• Veeverzorging – Verloskundestages tijdens de lammertijd, mbo 3 of 4, duur +/1 2 weken;
• Boswachter – Toezicht en handhaving / BOA-stage, mbo 3 of 4, duur 3 maanden in het voorjaar;
• Bos- en natuurbeheer, mbo 3 of 4, bol duur verschillende periodes of bbl, duur 1-2 jaar;
• Bos- en natuurbeheer of vergelijkbare hbo of wo, stage of afstudeeropdracht, duur variabel.
Alle bovenstaande stageplekken zijn gevuld tot eind 2025.
Algemene informatie
Waar kan ik melding doen van kapotte of versleten bewegwijzeringspaddenstoelen?
De rood-witte bewegwijzeringspaddenstoelen langs paden in het Goois Natuurreservaat zijn in beheer van de Nationale Bewegwijzingsdienst. Ziet u een paddenstoel die kapot is, of niet meer leesbaar? Meld dit via de volgende website: www.meldpuntroutes.nl.
Algemene informatie
Waar meld ik een misstand of verstoring in de natuur?
www.natuurverstoring.nl registreert landelijk alle meldingen en zorgt voor doorgeleiding naar de juiste persoon of organisatie.
Algemene informatie
Waar lopen de runderen in het Goois Natuurreservaat?
De noordelijke heidevelden worden afwisselend begraasd. Er staan borden of de koeien aanwezig zijn. Als dat het geval is, is het verplicht om de hond aan de lijn te houden. Houd de borden bij de onderstaande gebieden dus goed in de gaten:
- Nieuw Bussummerheide/Ericaheide
- Vliegheide/Luchtkasteel
In de overige GNR-gebieden staat bij de ingang/het klaphek op de borden of er koeien lopen, maar dat zijn geen wisselgebieden. Daar lopen ze dan het hele jaar rond.
Algemene informatie
Heeft Goois Natuurreservaat informatie over teken en de ziekte van Lyme?
Bij het RIVM kan je informatie vinden over de ziekte van Lyme. Kijk ook eens op tekenradar.nl waar aan de hand van de kaart van Nederland een prognose wordt gegeven van de aanwezigheid van teken en het aantal meldingen van tekenbeten.
Algemene informatie
Waarom staan er soms stippen of kruisen op bomen in het bos?
Onze bomen worden allemaal geregeld onderzocht. Sommige zijn ziek of dood en vormen daardoor mogelijk gevaar voor het publiek langs recreatieve paden.
Dit betekenen de tekens op de bomen:
- Witte stip: er zit dood hout in de boom, dikker dan 4 cm. Dit dode hout wordt door een aannemer met een hoogwerker uit de boom gehaald.
- Rode stip: de boom is dood. De dode boom wordt omgezaagd en afgevoerd.
- Rood kruis: de boom is dood. De dode boom wordt omgezaagd en blijft liggen in de natuur. Doodhout is een voedingsbodem voor paddenstoelen, insecten, schimmels et cetera.
- Rode streep: de boom is dood, maar de stam is nog stevig genoeg om te blijven staan voor bijvoorbeeld spechtenholtes. De takken worden verwijderd.
Algemene informatie
Hoe gaat het Goois Natuurreservaat om met verloren en gevonden voorwerpen?
Wanneer wij iets van waarde vinden in onze natuurgebieden, geven we dat door aan de gemeente waar het betreffende natuurgebied onder valt. Zij registeren en bewaren verloren en gevonden voorwerpen.
Bent u iets verloren in een natuurgebied van het Goois Natuurreservaat? Raadpleeg dan het digitale loket gevonden voorwerpen van de gemeente die hoort bij het natuurgebied:
Blaricum: https://loketgevondenvoorwerpen.nl/advert-location/blaricum/
Gooise Meren: https://ilost.co/nl/org/gemeente-gooise-meren
Hilversum: https://ilost.co/nl/org/gemeente-hilversum
Huizen: https://loketgevondenvoorwerpen.nl/advert-location/huizen/
Laren: https://loketgevondenvoorwerpen.nl/advert-location/laren/
Algemene informatie
Op welke manieren kan ik het Goois Natuurreservaat steunen?
Met uw financiële bijdrage kunnen wij de Gooise natuurgebieden mooi te houden en te beschermen, en bijzondere projecten mogelijk maken. Daarom hebben we uw steun hard nodig!
U kunt op verschillende manieren geven.
Word donateur
U kunt ons structureel steunen door Gooise Natuurbeschermer te worden voor € 2,50 per maand, door een schaap of een rund te adopteren of door vriend te worden van onze schaapskudde. Bekijk onze steunpagina voor alle opties.
Geef een periodieke gift
Een periodieke gift (of lijfrente) is volledig aftrekbaar van de belasting. In een overeenkomst met ons legt u hierbij vast dat u Goois Natuurreservaat minimaal vijf jaar met een vast bedrag per jaar steunt. U kunt uw gift vervolgens volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. De hoogte van uw gift is daarbij niet van belang. Download de formulieren voor het geven van een periodieke gift op onze website.
Steun de Gooise natuur via een nalatenschap
In een testament kunt u Stichting Steun Goois Natuurreservaat tot (mede-)erfgenaam benoemen. U kunt daarin beschrijven welk deel van de nalatenschap u ten goede wilt laten komen aan de Gooise natuur. Voor erfenissen geldt dat hier door de Stichting Steun Goois Natuurreservaat geen belasting over hoeft te worden betaald. Uw notaris kan u hierover verder adviseren.
Wilt u graag onze informatiebrochure over nalatenschap ontvangen? Vraag hem gratis aan op onze website, dan ontvangt u hem binnen enkele dagen thuis.
Algemene informatie
Hoe kan ik mijn donateurschap stopzetten?
U kunt zich afmelden door een e-mail te sturen aan donateurs@gnr.nl met uw donateursnummer, naam, adres en woonplaats.
Algemene informatie
Hoe gaat het GNR om met de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de rups van de eikenprocessievlinder. De rups komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, maar komt inmiddels overal in Nederland voor sinds 1989 op verschillende soorten eiken. De rups heeft zijn naam te danken aan het feit dat de rupsen ’s nachts in een ‘processie’ op zoek gaan naar voedsel. De rupsen eten eikenbladeren.
Wanneer kunnen we de overlast verwachten?
Vanaf half mei. De minuscule brandhaartjes van de rups zweven door de lucht en veroorzaken problemen op de huid, ogen en luchtwegen. Eind mei worden de nesten in de bomen gevormd en worden de nesten zichtbaar.
Is de overlast groter dan vorig jaar?
Het kenniscentrum Eikenprocessierups telde vorig jaar minder vlinders dan in het recordjaar van 2018. Dat betekent dit jaar mogelijk ook iets minder rupsen, maar de aantallen blijven nog steeds enorm groot. De overlast is ook mede afhankelijk van de weersomstandigheden (droog en warm) in de periode vanaf eind mei als de nesten gevormd worden.
Wat doet het GNR tegen de eikenprocessierups?
We zuigen de nesten weg. Dit doet de aannemer voor ons. Dat wegzuigen begint zodra de eerste nesten zichtbaar worden. We hebben bijna 3.000 hectare natuurgebied. We beginnen bij de drukbezochte plekken zoals campings, kinderdagverblijven, sportvelden, scholen die tegen de natuur aan liggen en wat eikensingels die dicht tegen particulieren achtertuinen liggen. Wegbranden doen we niet omdat je de haren dan juist wegblaast. We verspreiden dan onnodig veel haren.
Waarom halen jullie niet alle nesten weg?
De rupsen zijn vervelend voor mensen maar niet voor de natuur. Ze zijn belangrijk voer voor onze vogels. In het bos halen we daarom niets weg en laten we de natuur met rust. We halen de EPR wel weg op plekken waar druk gerecreëerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de camping, speelbos en sportterreinen.
Ben je toch in aanraking geweest met de brandharen van de rups?
Kijk dan op www.zorgwijzer.nl en www.ggd.nl
Algemene tips:
- Ga niet onder een eik op de grond zitten zolang er nog rupsen zijn.
- Houd ook je hond en paard uit de buurt van de processierups.
- Bedek vanaf half mei je armen en benen als je het bos in gaat.
- Heb je een eik met een eikenprocessierupsnest in je tuin? Schakel dan een professionele bestrijder in en ga absoluut niet zelf aan de slag.
- Meld EPR nesten op drukbezochte plekken bij de servicebalie van de desbetreffende Gooise gemeente of bij GNR via ons secretariaat alg nr. 035 6214598 of via gooisnatuurreservaat@gnr.nl. We houden alle meldingen bij. Op drukke locaties nemen we maatregelen.
- Richt je tuin in met veel soorten planten en bomen en plaats nestkastjes. Zo trek je ook de natuurlijke vijanden van de rups aan zoals de koolmees en de sluipwesp.
Regels voor honden
Mag mijn hond een gebied in waar schapen grazen?
Ja, mits aangelijnd en op 25 meter afstand van de schaapskuddes. Als er loslopende honden zijn, durven schapen zich soms niet meer vrij over de hei te bewegen. Onze boswachters zien toe op de naleving van de hondenaanlijnregeling van het Goois Natuurreservaat.
Regels voor honden
Waarom hebben jullie na zoveel jaar een regeling van maximaal drie honden ingevoerd?
Vanaf 15 juli 2021 mogen er maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan.
Honden zijn te gast in onze natuurgebieden. In de meeste natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat is uw hond welkom. Aangelijnd en soms los maar altijd onder appèl. De toename van het aantal grote groepen honden zorgde de afgelopen jaren voor veel verstoring van de natuur. Met een maximum van drie honden per begeleider blijft het mogelijk om ze onder appèl te houden. Dit is belangrijk voor de bescherming van onze dieren in de natuur én voor iedereen die van onze natuur komen genieten!
Bekijk ook ons standpunt over honden in de Gooise natuur met uitleg en achtergrond over ons hondenbeleid.
Toegangsvoorwaarden
Hoeveel afstand moet ik houden tot de kuddes en de runderen?
Geef grazers de ruimte door te wachten tot ze minstens 25 meter ver weg zijn. Eventueel kun je een omtrekkende beweging maken, waarna je terugkeert naar het pad.
Toegangsvoorwaarden
Wie kan ik aanspreken als ik een overtreding heb gezien?
www.natuurverstoring.nl registreert landelijk alle meldingen en zorgt voor doorgeleiding naar de juiste persoon of organisatie ter opvolging.
Toegangsvoorwaarden
Welke bevoegdheden hebben de boswachters van Goois Natuurreservaat?
Bij het Goois Natuurreservaat zijn de boswachters tegelijkertijd beheerder, natuurbeschermer, toezichthouder en voorlichter. Zij zijn bevoegd om te verbaliseren bij overtredingen.
Toegangsvoorwaarden
Welke toegangsvoorwaarden zijn van toepassing in het Goois Natuurreservaat?
De stichting Goois Natuurreservaat wenst iedereen een plezierig bezoek toe binnen onze natuurgebieden. Om een prettig verblijf voor eenieder en rust voor de natuur te waarborgen, gelden er toegangsvoorwaarden. Bekijk of download de toegangsvoorwaarden.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik met een snorfiets, brommer, scooter, motorfiets of speed pedelec op de recreatieve fietspaden in de natuurterreinen rijden?
Nee dat mag niet. Voertuigen met een gele kentekenplaat (bromfiets en speed pedelec) zijn NERGENS toegestaan op de paden. De blauwe kentekenplaat (snorfiets) mag alleen op het recreatieve fietspaden als die elektrisch aangedreven is.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik gebruik maken van drones of ander motorisch aangedreven speelgoed / hobby-apparatuur?
Het gebruik van motorisch aangedreven speelgoed of hobby-apparatuur (helikopters, drones, afstandsbesturbare voertuigen, vliegtuigjes e.d.), evenals vliegeren, is in onze natuurgebieden niet toegestaan. Dit zorgt voor veel verstoring voor dieren en bezoekers.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik barbecuen in het Goois Natuurreservaat?
Iedereen mag barbecuen op de dagcampings van het Goois Natuurreservaat. Vanzelfsprekend zorg je dat je de plek weer netjes achterlaat. Buiten de dagcampings is in het Goois Natuurreservaat, barbecuen ten strengste verboden.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik geocachen in het Goois Natuurreservaat?
Ja, dit mag. We wensen je veel plezier.
Voor het plaatsen van een cache of voor het plannen van een route door onze gebieden wel een overeenkomst met het Goois Natuurreservaat nodig. Die kun je hier aanvragen, (op de aanvraagpagina vind je ook de voorwaarden).
Zonder overeenkomst wordt de cache door de NL approver van Geocaching.com niet geaccepteerd, met als gevolg dat de cache niet wordt gepubliceerd op de Geocaching-website. De overeenkomst bevat jouw rechten en plichten en de exacte gegevens van de cache en de waypoints. Het belang hierbij is dat onze beheerders precies weten waar en wat er in het terrein ligt. Dan kan er bij het beheer rekening mee worden gehouden, zodat de kans afneemt dat een voor de cache essentiële boom of hek zomaar verdwijnt.
Toestemming voor activiteiten
Is asverstrooiing in het Goois Natuurreservaat toegestaan?
Asverstrooiing is toegestaan als wordt voldaan aan de onderstaande voorwaarden:
- Er is ongeveer 3 weken voor de verstrooiing toestemming gevraagd via dit formulier;
- Auto’s moeten worden geparkeerd op bestaande parkeerterreinen;
- Er mogen geen gedenktekens worden aangebracht;
- Er moet vrije doorgang worden verleend aan wandelaars en fietsers als je met een grote groep bijeenkomt.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik paddenstoelen plukken in de natuurgebieden van Goois Natuurreservaat?
Het plukken van paddenstoelen uit het Goois Natuurreservaat is niet toegestaan. We vinden het belangrijk dat iedereen kan genieten van het herfstbos met de mooie paddenstoelen. Je moet je bovendien houden aan de regels die in een gebied gelden, dus niet van de paden af. Als je door de boswachter wordt gezien met grote hoeveelheden paddenstoelen bij je, dan doen wij aangifte van diefstal en volgt een proces-verbaal.
Toestemming voor activiteiten
Mag ik met een metaaldetector in het natuurgebied?
Het is helaas niet meer mogelijk om toestemming aan te vragen voor het gebruik van een metaaldetector in ons terrein. Er zijn te weinig gebieden beschikbaar. Vanaf 01-01-2024 is het dus niet meer mogelijk om met een metaaldetector te zoeken in het Goois Natuurreservaat.
Toestemming voor activiteiten
Toestemming aanvragen voor activiteiten in ons gebied
Wil je een evenement of andere activiteit organiseren in een van de natuurgebieden van het Goois Natuurreservaat? Vraag dan eerst ruim van tevoren toestemming aan. Het dient aanbeveling om minimaal 4 weken van tevoren om toestemming te vragen.
Voor het organiseren en/of uitvoeren van een (groeps)activiteit of evenement in onze natuurgebieden heb je toestemming nodig van het Goois Natuurreservaat. Hier kun je toestemming aanvragen voor de volgende activiteiten (klik op de link):
- Evenement
- Commerciële activiteit
- Monitoringsonderzoek
- Film- of foto-opname
- Asverstrooiing
- Excursie (het gaat hier om excursies die je zelf wil organiseren)
- Geocache plaatsen
- Grondzaken (bijv. graaf- of bouwwerkzaamheden, onderhoud van leidingen, opstallen etc.)
De regiobeheerder/boswachter beslist of je aanvraag kan worden gehonoreerd en zo ja, onder welke voorwaarden en tegen welke kosten.
Let hierbij op het volgende:
- Het beoordelen van de aanvraag kost tijd. Stuur het formulier daarom tijdig in, en houd zeker bij grote evenementen rekening met 6 weken voor de start van het evenement; andere aanvragen bij voorkeur 4 weken van tevoren insturen.
- Toestemming wordt niet verleend als het evenement of de activiteit eerder gepubliceerd is dan dat er toestemming is verleend;
- Toestemming van het Goois Natuurreservaat betekent niet dat er ook toestemming is van gemeente en provincies (voor sommige evenementen is ook toestemming of een vergunning vereist van gemeenten of andere instanties);
- Houd bij de aanvraag de volgende gegevens bij de hand:
-
- Locatie waar de activiteit plaats vindt;
- Indien van toepassing: een kaart met alle locaties van de diverse onderdelen van de activiteit (bijvoorbeeld parkeerlocaties, sanitair, start- eindpunt, route etc.)