Tip van de boswachter

GNR > Herder Rozenn: Onze collega’s

Herder Rozenn: Onze collega's

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters en herders van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in GooiseMerenNieuws, HilversumsNieuws, BELNieuws en HuizerNieuws.

Onze collega’s

Naast onze vierpotige wollige collega’s hebben wij als schaapherders ook nog andere vierpotige collega’s: onze werkhonden. Zonder deze sportatleten zouden wij ons werk maar één dag vol houden. Zij helpen ons met het verplaatsen en hoeden van de kudde.

Een band opbouwen

Iedere herder van het Goois Natuurreservaat werkt met zijn eigen honden. Zo bouwt iedere herder een mooie band op met zijn of haar werkhond, en voelen ze elkaar feilloos aan.
Vaak krijgen wij de vraag: hoe train je nou zo’n hond? Het drijven zit van nature al in het beestje. Er wordt in de training zoveel mogelijk geprobeerd aan te sluiten bij de natuurlijke bewegingen die de hond laat zien bij de schapen, met wie hij op jonge leeftijd al kennismaakt.

Commando’s koppelen

Uiteindelijk zal de handler (herder/trainer) commando’s gaan koppelen aan de natuurlijke bewegingen van de hond. Als de hond bijvoorbeeld rechtsom cirkelt om de kudde, zal de handler het commando ‘come by’ herhalen. De hond zal de link leggen tussen zijn eigen beweging, het rechtsom cirkelen en het woord dat de handler zegt. Het commando ‘lay down’ (af) wordt apart geoefend, en daarna pas bij het werk bij de schapen gebruikt.

Bij het hoeden van de schapen moet de hond alleen in actie komen als de schapen zich te ver verspreiden. Dit gebeurt deels op commando en deels op eigen initiatief van de hond. Tip: Ziet u ons op de hei staan met de kudde? Kijk dan gerust naar onze hond, maar laat hem wel met rust. Hij is tenslotte aan het werk!

Rozenn Le Buhan
Hoofd veeverzorging en herder

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Ik hoop op je steun!

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter