Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Opgelet, broedseizoen!

Boswachter Daan: Opgelet, broedseizoen!

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Opgelet, broedseizoen!

Yesssss, één van de leukste periodes voor natuurliefhebbers, en dus ook pour moi, is weer aangebroken: het broedseizoen!

Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. Ál die verjonging, ik krijg er altijd extra energie van. En vraag me af: wat ga ik dit jaar weer zien? Ga ik eindelijk real life die jonge das spotten? Op de camera in het veld zie ik ze geregeld. Maar in het echt is natuurlijk tóch wel het meest toffe. Of ga ik dit jaar dat eekhoornjong spotten? Als boswachter ben ik natuurlijk veel in de natuur, dus zou je denken dat je het meeste wel gezien hebt. Maar in de praktijk moet je maar nét op het goeie moment op de juiste plek zijn.

Tuurlijk heb ik al veel wél gezien. Bijvoorbeeld het aandoenlijke spelen van twee vossenwelpen. En oog in oog staan met een piepjong reekalfje, dat als versteend op het fietspad stond toen ik net kwam aanrijden.

Gun jonge dieren een onbezorgde tijd!

Helaas is er ook een minder leuke kant aan deze fijne periode. Er zijn nogal wat mensen die zich niet aan de toegangsvoorwaarden houden. Dat geeft veel verstoring. Elke keer dat een jong dier moet vluchten kost dat hem dat superveel energie en stress. Dat kan hem uiteindelijk fataal worden. Juist nu is het volgende dus zo ontzettend belangrijk: Houd je hond aan de lijn, écht écht écht op de paden blijven en zéker niet na zonsondergang de natuur ingaan. Zullen we dat gewoon met z’n allen afspreken? We gunnen dat jonge grut toch allemaal een onbezorgde tijd?

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder.

Een eenmalige gift voor de natuur bij jou om de hoek

Meer blogs van de boswachter