Tip van de boswachter

GNR > Boswachter Daan: Vleermuizen kijken

Boswachter Daan: Vleermuizen kijken

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen in week 2022-04.

Vleermuizen kijken

In de winter houden vleermuizen winterslaap. Dat is dan ook de beste tijd om te kijken welke soorten vleermuizen in de drie vleermuiskelders van het Goois Natuurreservaat zitten.

Met laarzen en een zaklamp ging ik met collega’s op pad, we bezochten de verschillende kelders. Tussen spleten in het plafond en speciaal voor vleermuizen opgehangen stenen vonden we in totaal zes vleermuizen: één grootoorvleermuis en vijf watervleermuizen. We bleven kort om de dieren niet te storen in hun slaap.

Ook slakken en vlinders

We hebben de vleermuizen in onze nieuwe, met sponsorbijdrage opgeknapte kelder en in de oudste kelder geteld. Er is een nu nog ongebruikte kelder die we komend jaar willen verbeteren. We willen daar speciale nissen maken van steen en hout waar vleermuizen in kunnen wegkruipen en zich kunnen vastgrijpen om te kunnen hangen. We willen ook meten of de temperatuur geschikt is. Vleermuizen kunnen namelijk niet tegen vorst. Met een beetje geluk kunnen we volgende winter in alle drie de kelders nóg meer vleermuizen een slaapplaats bieden. Ook vlinders en slakken gebruiken de kelders trouwens om de winter door te komen.

Tip

Als je vleermuizen wil zien, kun je het beste een wandeling maken op een warme zomeravond in de schemering. Langs bosranden, maar soms ook in tuinen zijn ze dan op jacht naar hun favoriete voedsel: insecten. Als je ook onderdak wil bieden aan vleermuizen, kun je een vleermuizenkast ophangen aan een hoge muur of boom. Hierin kunnen vleermuizen overdag slapen. Voor overwinteren zijn deze kasten niet geschikt.

Daan Eijben
Boswachter

PS Wil je de Gooise natuur helpen behouden en beschermen? Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur. Meer informatie vind je via de knop hieronder. Het staat je natuurlijk vrij om wel of niet mee te doen 🙂

Meer informatie over een eenmalige gift

Meer tips van de boswachter