Blog van de boswachter

GNR > Boswachter Dirk: Droogte

Boswachter Dirk: Droogte

Elke twee weken verschijnt er een column van de boswachters van het Goois Natuurreservaat in de huis-aan-huisbladen van Enter Media, die in de hele regio Gooi worden verspreid. Onderstaande column verscheen in Bussums Nieuws, Muider Nieuws, Naarder Nieuws, Gooi en Eembode, Laarder Courant de BEL en Nieuwsblad voor Huizen.

Droogte

Het is op droog in de natuur. Heel erg droog. En dat brengt niet alleen brandgevaar met zich mee, maar ook andere gevaarlijke situaties zoals vallende takken. Daarom snoeien we momenteel dood hout op hoogte boven drukke fietspaden en ingangen van onze gebieden. Zo voorkomen we ongelukken in deze warme tijd.

Badderen

Nu we het hebben over de warmte… Het kan heerlijk zijn. En tegelijkertijd brengt het ook zorgen met zich mee. En niet alleen voor ons, ook voor het vee en de natuur. Zo hebben vogels het zwaar te verduren tijdens droge periodes. Ze verliezen soms niet alleen hun geliefde plekjes om te badderen. Het voedsel wordt ook schaarser. Een vogelbadje en wat zaadjes in de tuin of op je balkon? Goed idee!

Neem zelf ook maatregelen om koel te blijven als je van onze natuurgebieden komt genieten. Kies voor ontspannende activiteiten in de natuur, zoals een rustige wandeling of een picknick in de schaduw (vergeet niet je afval mee te nemen!). Drink voldoende water, zelfs als je geen dorst hebt. Hydratatie is essentieel!

Niet roken!

En nog een paar belangrijke punten om op te letten. Parkeren in het hoge gras kan brand veroorzaken zijn als de hete uitlaat het gras raakt. Voorkom dus onbedoelde brandjes en let goed op bij parkeren. Roken en het weggooien van glas en afval zijn absoluut niet acceptabel.

Laten we samen de natuur koesteren én koel blijven. Geniet van het groen, wees verantwoordelijk en houd het veilig!

Dirk Mulderij
Boswachter

PS Help mee de Gooise natuur behouden en beschermen! Dat kan al met een eenmalige gift vanaf 5 euro. Elke gift is betekenisvol voor de natuur.

Ja, ik geef een eenmalige gift

Meer blogs van de boswachter